Тази година се запазва намаленият брой на местата за “Дентална медицина” – 73

1160  кандидат-студенти се явиха на изпита по биология и химия в Медицинския университет – Пловдив.  По държавна поръчка в магистърските програми ще се обучават общо 305 студенти. Университетът ще приеме 150 бъдещи лекари по медицина, 73 стоматолози и 82 магистър-фармацевти, като се запазват равни квоти между мъже и жени.

За първа година конкуренцията е най-голяма при момичетата, които кандидатстват „Дентална медицина“.  За едно място по държавна поръчка се конкурират шест момичета, а за специалност  „Медицина“ се състезават  пет момичета за едно място. През тази година се запазва намаленият брой на местата за стоматология – 73. Така бе и  през миналата година, догато предишните кампании в МУ – Пловдив приемаше 100 студенти по стоматология.

Изпитът – тест по химия и биология  е труден, по-труден от другите медицински висши училища, заявиха кандидат-студентите и поясниха, че са се готвили две години за него, включително и с частни уроци по биология и по химия.

Резултатите ще станат ясни на 12 юли, съобщи проф. Ани Белчева, ръководител на кандидат-студентската кампания в МУ. Тя съобщи, че два пъти и половина са повече момичета, които желаят да учат в магистърските програми.

За първи път през тази изпитна кампания ще се включи и оценката от ДЗИ по БЕЛ, както и удвоените оценки от изпита по химия и биология.  Родителите изразиха силно недоволство, че в бала се включва и оценката от матурата. Децата им  посещавали частни уроци две години, като средно един урок по химия е 60 лева, колкото и за урок по биология. Кандидатите споделиха, че са подали документи минимум в две медицински учебни заведения. МУ-Пловдив е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в специалността „Медицина“.