Дефицитите в гражданското образование се усещат в ден като днешния – не може родители да питат кой ще ми гледа детето, а ученици да изпълват школските дворове, коментира председателят на синдикат „Образование” Юлиян Петров

Голямата учителска стачка през 2007 година продължи 44 дни, но учителите тогава наваксаха и преструктурираха учебния материал. И сега има достатъчно варианти да се организира завършването на учебната година и провеждането на външни оценявания и изпити – гарантираме го като синдикат.

Това коментира председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров по повод извънредните мерки за коронавируса и принудителната ваканция.

По думите му, в ситуация като тази се усещат дефицитите в гражданското образование, давайки пример с жалбата на родител до МОН, който се оплаква от кибер тормоз по повод подробните обяснения за oнлайн обучение и да питат кой ще им гледа децата, защото градините са затворени. Той недоумява как в днешната извънредна ситуация ученици и възрастни се събират в училищните дворове.

„Българските учители и директори правят и невъзможното, за да осигурят дистанционното обучение на своите ученици. Огромната част от родителите спазват правилата и подпомагат дистанционното обучение. Нека помогнем на нашите деца да бъдат отговорни, да не осъществяват ненужни социални контакти, да си останат вкъщи и да ги подкрепим в онлайн уроците”, призовава Петров.