Инж. Тодорка Добрева и Магдалена Мъглижанова от ПГ по електроника и електротехника представиха дейността на българските учени, с които са се срещнали

Какво се случва с Големия андронен колайдер и докъде са стигнали изследванията на учените разказаха след посещение в Европейската организация за ядрени изследвания преподаватели от ПГ по електроника и електротехника. В навечерието на 1 ноември инж. Тодорка Добрева и Магдалена Мъглижанова организираха форум на тема „Мисията на ЦЕРН в науката, новите технологии и образованието”, след като преди месец имаха шанса да участват в обучение в Швейцария. Посещението им е по програмата на МОН за квалификация и кариерно развитие. До момента в нея са взели участие шестима учители от гимназията. По време на събитието бе осъществена онлайн връзка с д-р Иван Глушков от ЦЕРН, който представи работата си в експеримента АТЛАС и разказа за Грид технологиите.

„Програмата в ЦЕРН беше много интензивна, вдъхновяваща и мотивираща. Имах възможност да чуя лекции от учени на световно ниво, да видя ускорители на елементарни частици, научни експерименти и дори да участвам в опит, при който наблюдавахме детекция на елементарни частици“, разказа инж. Добрева. Тя останала изключително впечатлена от възможността, която дава ЦЕРН на младите хора да се обучават и стажуват в научните центрове. Всеки, който желае да посети ЦЕРН, можело да го направи през официалния уеб сайт на организацията. Целта е младите хора да бъдат запалени да изучават природни науки.

„Бях удивена от размера на Големия адронен колайдер. Първоначално 27 километра дължина, 100 метра дълбочина и работна температура, близка до абсолютната нула, за мен бяха просто цифри. Имах възможност да чуя лекция за антиматерията и Хигс бозона от проф. дфзн Леандър Литов, които е участвал в експеримента Компактен мюонен соленоид (СMS) от самото му създаване през 1991 година. На 88 метра под земята, при големия детектор на елементарни частици, осъзнах колко много нови технологии са открити и разработени, за да се осъществи експериментът. През 2012 г. чрез опити в този експеримент се доказва съществуването на Хигс бозона“, поясни Тодорка Добрева.

Самата тя имала възможност да участва в експеримент в S’Cool LAB, при който наблюдавали елементарни частици. Така разбрала, че космическото лъчение достига до земята и ние ежедневно имаме досег с елементарни частици, просто не можем да ги видим. Посетила също фабриката за антиматерия и установила, че улавянето и задържането й е изключително трудно, дори и в лабораторни условия.

„Удивително и мащабно е създаденото от инженерите и физиците там. Впечатлих се от това колко търпение и вяра трябва да имаш, за да успееш да завършиш експеримента, колко е трудоемка работата на учените и инженерите. Днес светът е различен точно заради разработени от учените в ЦЕРН нови технологии. Всеки ден ползваме световната мрежа www, а тя е разработена от Тим Бърнърс-Лий именно в ЦЕРН – за нуждите на учените. Вдъхновението от техния ентусиазъм да не спират да правят нови открития ме зареди с желание да предам това на моите ученици. Това, което знаем, е малка частица и много още трябва да бъде открито. Надявам се да вдъхновя моите момчета и момичета да се стремят към себеусъвършенстване и нови познания“, споделя впечатления инж. Добрева.

Колежката й Магдалена Мъглижанова добавя, че участието в програмата ще й помогне да пренесе магията на фундаменталната наука в класната стая. „Посетихме CMS, LHC, експеримента АЛИС – горда съм от факта, че тези проекти са създадени с участието на български учени, затова искахме да представим моменти от тяхната работа пред учениците в навечерието на Деня на будителите“, казва Мъглижанова.

Онлайн гост на събитието в рамките на училищния форум бе и Свежина Димитрова, директор на обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна, която е инициатор и активно подкрепя програмата за обучение на учители.

България става официална страна член на ЦЕРН на 11 юни 1999 г. Днес националният ни трибагреник се вее пред сградата, редом до знамената на 23-те членки на ЦЕРН.