„Пловдив днес е градът на иновативното образование, където се случват най-добрите практики”, каза в онлайн поздрава си по време на виртуалното честване на 24 май зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Годишната награда на Регионалното управление на образованието тази година се присъжда на всички учители и директори от Пловдивска област. Решението е съгласувано със синдикалните организации в образованието. Това обяви началникът на РУО Иванка Киркова в онлайн обръщението си по време на виртуалното честване на 24 май.

“Нека тази награда е признание за всички – вдъхновение за успелите и мотивация за тези, които имат още какво да направят”, каза Киркова.

„Тази година честването е различно. Но не защото улиците са пусти, защото ги няма учителите, учениците и училищните символи, родителите, липсват цветята и възторжената глъчка. Различно е, защото има повече вяра и удовлетворение. Когато светът беше изправен на колене, ние успяхме да пресечем границите на възможностите си. Благодарим на родителите, че ни подкрепиха и че отвориха домовете си”, каза Киркова в приветствието си.

В градското онлайн честване, което се излъчва в сайтовете на РУО и общината, се включи и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя поздрави пловдивската гилдия на път за Рилския манастир, където ще се състои официалното връчване на наградите „Св. Иван Рилски”.

„Пловдив днес е градът на иновативното образование, където се случват най-добрите практики. Вие доказахте, че когато има дух, воля, отговорност, образователният процес се случва. Знанието ни води към успех. Поздравявам ви за труда, за това, че сте верни на професията”, каза Михайлова.

Началото на празника бе дадено от виртуалното студио на СУ „Хр.Г.Данов”. На училището, което тази година отбелязва своята 170-годишнина, се падна отговорността да бъде координатор на честването и онлайн шествието.

„Непредвидени обстоятелства ни поставиха в нестандартна ситуация. Можеше да позволим на COVID-19 да ни спре, ние избрахме да продължим към утре единни. Имаме нов шанс”, даде начало на необичайния празник преподавателят по български език в СУ „Хр.Г.Данов” Христинка Маринова, която влезе в ролята на водещ.

Под звуците на националния химн на екрана се завъртяха кадри от Пловдив, а 12-класници от Хуманитарната гимназия припомниха, че именно в нашия град преди 169 години  е поставено началото на честване делото на Кирил и Методий. „Светите равноапостоли показват на света какво означава да бъдеш воин на духа, да имаш вяра и да устояваш кауза. Славянската писменост е нашият исторически белег”, припомниха в презентацията си зрелостниците.

В приветствието си към пловдивските учители, изправени пред огромно изпитание с новите реалности, кметът Звравко Димитров  изрази благодарност за усилията да се справят с необичайните предизвикателства.

“Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда. На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост”, каза градоначалникът във видео обръщението си.

Областният управител Дани Каназирева също благодари за професионализма и енергията, благодарение на които “успяваме да запазим пламъка на съзиданието, обичта към знанията и вековните български културни традиции” и благодари на българските учители, които с любов, търпение и всеотдайност учат децата ни на четмо и писмо.

Пряко включване имаше от храм “Св.св.Кирил и Методий”, където пловдивският митрополит отслужи благодарствен молебен, след което бяха положени венци пред паметника на светите братя.

„Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методи, познахме Бога и вярата, приобщихме се, разпространихме  славянската реч, защото всички ние говорим и пишем на български език, а една песен звучи и продължава да ни сплотява. Нека „Върви, народе възродени“ никога не заглъхва в нас“, обърна се владиката към присъстващите в храма.