Засилено полицейско присъствие в следващите почивни дни, когато по традиция се провеждат баловете, но тази година се отлагат заради пандемията

Силите на охранителна полиция и жандармерията ще следят за нарушения на обществения ред и противоепидемичните мерки в предстоящите празнични дни. Засиленото полицейско присъствие е най-вече заради абитуриентите, които се готвят да празнуват и вече се събират по големите паркинги и дворове на училища. Традиционно от 22 до 26 май се провеждат баловете на 12-класниците, които обаче тази година се отлагат заради пандемията от COVID-19.

Новата мода сред зрелостниците от последната седмица е да се събират на паркинги край молове и търговски центрове, за да броят до 12.

Силите на реда в градовете ще са насочени приоритетно в районите на училищата, паркингите на големите хранителни хипермаркети, моловете и места, където е възможно струпването на голям брой хора. Ще има и екипи, които ще следят за опазването на обществения ред. Нарушителите ще бъдат глобявани.

Предвидени са допълнителни екипи, за да се опази общественият ред на 24 май и да се спазват мерките, които здравният министър е наложил.

Предупреждение за спазване на правилата за движение отправят и от Пътна полиция.

Много училища организираха онлайн изпращане на своите зрелостници с обещанието, ако обстоятелствата позволяват, да имат своята абитуриентска вечер след връчването на дипломите на 26 юни.