Преподавателят по математика Мариела Николова предава на живо от двора на СУ „Любен Каравелов”, където бяха само първокласниците

Вместо в обновения училищен двор, каквато е традицията за всички празнични прояви и концерти, учениците от СУ „Любен Каравелов” днес отбелязаха първия учебен ден в класните стаи, но това по никакъв начин не помрачи настроението им. За да се спазят противоепидемичните мерки, на тържеството присъстваха само първокласниците, но затова пък преподавателят по математика Мариела Николова предаваше на живо. От тържеството на открито с участие на ученическия ансамбъл „Тракийска младост”, който отправи музикален поздрав към най-малките. Те отговориха с четиристишия, че „да си първокласник туй не е шега” и поеха към класната си стая. Докато бие първият школски звънец, от класните стаи полетяха балони с хелий в цветовете на трибагреника.

За да направи съпричастни всички останали ученици и учители към празника, Николова се довери на новите технологии, снимайки със своя хромбук. Така на интерактивните дъски и екрани в класните стаи бе излъчена директно церемонията.

От тази учебна година училището разполага с мултифункционална учебна зала, която акцентира върху обучението по STEAM (Science, Technologies, Engineering, Arts, Math), изградена по национален проект за модернизация на образованието. В нея учениците ще създават виртуална и добавена реалност, холограми, които да отпечатват с 3D принтер, ще програмират и реализират собствени проекти. Всичко това ще е възможно посредством 86-инчов интерактивен екран в комбинация със софтуер с повече от 1 000 различни 3D модели и сцени, насочени към учебното съдържание от общообразователните предмети.

Иновацията ще бъде внедрена в часовете на петокласниците.