50 водещи компании представиха възможности за кариерно развитие на форум „Стажове“ в пловдивския филиал на Техническия университет

Индустрията има огромен глад за технически кадри – от тези, които завършат професионалните гимназии – до инженерните специалности на техническите вузове. Това стана ясно на форум „Стажове“, който се проведе днес в пловдивския филиал на Техническия университет.

Над 50 фирми от Пловдив и Южна България  участваха в 12-ото издание на инициативата и представиха възможностите за стажове и кариерно развитие. Повече компании търсят конструктори, инженери, технолози за роботизиращи системи. Изложението дава възможност на младежите да се запознаят лично с професионалистите, които избират новите служители в компаниите. Целта е да получат ясна информация какви знания и умения са им необходими в бъдеще, как да се държат по време на интервю, за да се представят успешно пред работодателите.

Директорът на филиала доц. Никола Шакев заяви, че с това поредно издание, форумът се утвърждава като кариерно събитие от изключителна важност за Пловдив, доказало се в годините като ефективен и работещ формат, който дава възможности както на фирмите участници, така и на студентите за успешна реализация.

Младите хора продължават да имат най-голям интерес към специалностите „Компютърни системи и технологии“, „Програмиране“ както и „Електроника и изкуствен интелект“, които повечето кандидат-студените посочват като първо желание. Това каза доц. д-р Христиан Пайотов, заместник-директор на филиала и добави, че от новата академична година въвеждат „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ и „Технологично предприемачество“.

От името на фирмите, Весела Кузова от отдел „Човешки ресурси“ на АВВ България благодари на университета за дългогодишното успешно партньорство и като доказателство за това представи новите трима стипендианти на фондация „Юрген Дорман“, всички те възпитаници на пловдивския филиал на ТУ-София.

Сред посетителите имаше и много ученици от последните класове на професионалните гимназии в Пловдив, част от които се обучават по дуалната система с някои от фирмите изложители.

Специален гост на форум „Стажове“ днес беше и Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател на „Web3 Institute“ и почетен председател на Световния съвет на „Metaverse“. Джейн Томпсън е един от международните гости на конференцията „Бъдещето на талантите“, която ще се проведе на 20 и 21 април във филиала.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.