Индикатор за напрежението на автомобилен акумулатор донесе призови места за пловдивските ученици от националното състезание

Победителите Емилия Къндева и Никола Тотков от Професионалната гимназия по електроника и електротехника.
Победителите Емилия Къндева и Никола Тотков от Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

С първо място в индивидуалната надпревара и начело на отборното състезание се оказаха учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника, които взеха участие в националната надпревара “Мога и зная как”. Зрелостникът Никола Тотков взе първа награда във втора възрастова група за ученици от 11 и 12 клас. А в отбор със съученичката си Емилия Къндева заеха отново призовото място в своята категория.

В състезанието “Мога и зная как”, което е част от инициативите на МОН, свързани с панорамата на професионалното образование, всеки ученик се състезава за себе си. Тази година премериха сили 12 отбора, като честта на Пловдив защитаваха гимназиите по електроника и по механотехника.

След теоретичния тест с 30 въпроса учениците имаха 50 минути за практическата задача. Състезателите от 9 и 10 клас трябваше да изработят симулатор на автомобилна аларма, а по-големите – индикатор за напрежението на автоакумулатор . После оценяващите проверяват как и доколко работи сглобеният уред, както и отговорите на теста. Резултатите на състезателите се оценяват по система от максимум 100 точки.

Всички участници получиха като награда вакуум помпа, а за призовите места, освен грамоти, имаше слушалки и мишки.