Първото земеделско училище у нас събира утре бивши и настоящи учители и ученици за празника

Тук е създадена най-високопродуктивната порода – Червено садовско говедо, по метода на сложното възпроизводително кръстосване и под ръководството на известния учен Жельо Ганчев – професор по общо животновъдство и съосновател на висшето зооинженерно и агрономическо образование у нас.

Възпитаник на училището с изключителен принос за развитието на селскостопанската наука и образование е не кой да е, а водачът на БЗНС и министър-председателят на България (1919–1923) Александър Стамболийски.

Утре първото българско земеделско училище у нас празнува своя 140-годишен юбилей. Тържеството ще започне в 10 часа в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово, където ще се съберат бивши и настоящи възпитаници, преподаватели и директори.

Създаването на Земеделското училище в Садово става с указ № 28 от 18 април 1881 г. на генерал-губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди.

На 1 май 1883 г. то е тържествено открито в присъствието на Богориди, посланиците на Русия, Италия и др. Открита била и учебната година, а учител в него е бил чешко-българският ботаник и градинар Вацлав Стрибърни – основоположник на южнобългарското овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство и паркоустройство. Той въвежда културата на ягодите и аспержите в България.

Първоначално графикът на учебния процес е бил съобразяван с характера на стопанската дейност. Учебната година започвала на 1 февруари и завършвала на 1 декември, а от 1 до 20 декември учениците полагали изпити, с които приключвали обучение.

Училищното стопанство притежавало първоначално 2760 дка земя. Създадени били отдели по всички отрасли на селското стопанство, в т. ч. овощна и зеленчукова градина, лозе, разсадник, пчелин, млекарница, винарска изба, рибарник и всички видове животновъдни ферми.

В момента Професионалната селскостопанска гимназия разполага с 1107 дка. Училището дава възможност за получаване на средно образование и придобиване на втора и трета степен на професионална квалификация по професии и специалности от направления “Растениевъдство и животновъдство“ и “Администрация и управление“. Педагогическият съвет е взел решение от следващата учебна година гимназията да носи името на видния български агроном възрожденец Димитър Наумов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.