Десетокласници от ПГ по икономика „Тодор Влайков“ извозват трупи с въжена линия, правят нов горски тракторен път, етикират стоки в магазини

Двугодишен рамков договор за сътрудничество, подписан между Професионална гимназия по икономика “Тодор Влайков” в Клисура и Централния кооперативен съюз, позволи на учениците да проведат лятната си практика в базите на сдружението.

„Нашето училище е създадено през 1985 г. като звено към Централен кооперативен съюз за подготовка на средни икономически кадри за нуждите на кооперативната система в България. Отношенията между ЦКС и гимназията бяха възобновени отново със сключването на споразумението с цел популяризиране на кооперативните принципи и ценности сред учениците. Оказва се, че средната възраст на работещите в кооперациите е над 60 години и че са нужни нови кадри с нужната дигитална компетентност. Част от дейностите в договора са гимназистите ни да провеждат производствената си практика в реална работна среда в бази на ЦКС“, пояснява директорът Румена Милова.

Учениците от 10 и 11 клас – специалност “Горско стопанство и дърводобив”, заедно с ментора Ангел Хворев и ръководителят си – инж. Минчо Вълчев, стажуват в Градска потребителна кооперация “Сакарка” в с. Левочево, област Смолян. Те участвали в извоз на трупи с въжена линия “Колер” и измерване на трупи с клупа, правили нов горски тракторен път за извоз на дървесина, посетили цех за бичене на едри строителни материали.

А момчетата и момичетата от специалности “Оперативно счетоводство” и “Бизнес администрация” практикували в централния офис на ЦКС в София и в супермаркет КООП в столицата, участвали в складови и счетоводни дейности, правили електронни етикети на стоките. Техен ментор е Ваня Боюклиева – заместник-председател на ЦКС, с която заедно посетили и Музея на кооперативното движение, запознали се с дейностите в търговския, юридическия и счетоводния отдел.

„По време на учебната практика учениците имат възможност да приложат наученото в часовете по теория. Чувстват се мотивирани да продължат образованието си в направлението, в което се обучават. Ученето чрез правене и дейности, пряко ангажиращи младежите, създава трайни знания и формира умения, които ще им бъдат полезни в живота“, коментира преподавателят Михрибан Азизова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.