В онлайн срещата по програмата за ученически обмен участваха и осем деца от Тайван

Видео поздрав до Окаяма изпратиха осем момичета от ЕГ „Иван Вазов“, участнички в програмата за обмен между Пловдив и японския град. Облечени в народни носии, те презентираха забележителностите на европейската столица на културата 2019, разказаха за гимназията си и прилаганите в нея иновации, а на финала играха и традиционни български хора.

Във виртуалната среща с японската група ученици, на която пловдивските ученици трябваше да представят своя град, училището си и себе си, участваха и осем деца от Тайван.

Вече четвърта година учениците от ЕГ “Иван Вазов” участват в програмата, като първо приемат в домовете си за седмица дете от Окаяма, а на следващата година гостуват на японските връстници. Поради епидемията от Covid 19, миналата година такъв обмен не се случи. Предвижда се – при наличието на благоприятни условия, свързани отново с марките срещу разпространение на вируса, в края на юли японските деца да гостуват в домовете на 8 ученици от ЕГ “Иван Вазов” в рамките на седмица. През дните на престой учениците, техните родители, учители от гимназията, както и представители на Община Пловдив организират различни събития, екскурзии и забавления, за да ги запознаят с българските традиции и култура.

„Тази година подборът на участниците в групата се осъществи изцяло през облачната платформа на училището ни. Обявата за конкурса и формулярът за кандидатстване бяха публикувани на сайта на Ученическия парламент, чийто председател, Симеон Марков, съдейства на всеки етап от процедурата. В журито бяха включени също заместник-председателят Ния Йотова и един редови член – Велина Маленова“, обясни Елена Вързилова – координатор на дейностите по програмата за ученически обмен. За избира на участниците са дали мнение зам.-директорът Мария Атанасова и Теодора Пампулова – педагогически съветник. След кандидатстването с формуляр и мотивационно писмо последвало интервю с всички кандидатстващи ученици, на база на което след това журито точкува и определя осемте участници в ученическия обмен. Това са ученички от 8, 9 и 10 клас.

„Момичетата са изключителни. Направиха страхотна презентация за участието си в срещата с японските и тайванските деца. Заснеха и видео, в което техният поздрав бяха две традиционни български хора. А облечени в българските носии, изглеждаха наистина впечатляващо. Мотивирани са да представят България, Пловдив, училището ни и самите себе си по най-добрия начин, те не пестят времето и усилията си“, категорична е Вързилова.

Историята на побратимяването между Пловдив и Окаяма продължава вече близо 40 години. От 2017 г. стартира и програмата на община Пловдив за културен обмен между японски и български ученици от двата града.