„Ние сме в Европа и Европа е в нас“ – под това мото честваха 9 май в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. В 20-минутно видео гимназистите разказват за участията си в европейски инициативи и обмени с училища зад граница по програма „Еразъм+“.

„Денят символизира постоянния ни стремеж към единство и просперитет. Европейското единение е градено дълго, трудно, с взаимни отстъпки и истинска солидарност“, казва във видео обръщението си директорът на гимназията Стоянка Анастасова и насърчава на учениците да бъдат все така смели и солидарни.

Част от виртуалната инициатива бе и д-р Красимира Василева – председател на Националната асоциация на българските европейски клубове , която припомни, че през 1950 г.  в Часовниковата зала на двореца Дорсе в Париж външният министър на Франция предлага решение за преодоляване на страха от Втората световна война – обединение чрез сливане на интереси.

„Свикнахме със свободното движение и го приемаме за даденост. Даже роптаем  срещу ограничения. Кризите се превъзмогват. Винаги ще има евроскептици и еврооптимисти. Но Жан Моне казва: „Аз не съм нито песимист, нито оптимист, аз съм просто решителен!“ Бъдете решителни!”, каза Василева.

След като 11-класничката Ангелина Топалова представи в резюме историята за създаването на ЕС, онлайн събитието продължи с участията на гимназията в европейски инициативи. Тази година тя бе избрана за училище посланик на Европейския парламент. Училището се класира на първо място в регионалното състезание Европейски ден на спорта, участва и в Европейската седмица на програмирането, на която завоюва 4 призови места и спечели Super STEAM Europe отличия.

Училището се похвали и с множество обмени по програма „Еразъм+“ – в Чехия, Великобритания, Германия, Португалия, Италия. За преживяванията си там разказаха участници в мобилностите.