Композицията е реализирана в СУ „Св.св.Кирил и Методий“ и поставя акцент върху темата за опазване на околната среда

Ученици от специалност “Стенопис” от Национална гимназия “Цанко Лавренов” изрисуваха еко пано върху  фасадата на СУ “Св. св. Кирил и Методий”. Под ръководството на преподавателя Атанас Камешев младите творци рисуваха със специални спрейове и бои, с които работят за първи път. Реализирането на проекта на тема „Екология и защита на природата“ им помогнало да опознаят нови стенописни материали и техники.

Акцията е част от проекта CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID DEAR. СУ „Св.св. Кирил и Методий“ е избрано неслучайно, тъй като слоганът на учебното заведение е Екоучилище на щастието. Координатор е отделът по международно сътрудничество на градската управа на Кьолн, а организатори от българска страна са Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив.

Творбата е изградена от две пана и поставя акцент върху проблемите, свързани с опазване на околната среда.

НХГ “Цанко Лавренов” се включва като участник в проекта за втори път. През ноември 2019 г. ученици от специалност “Стенопис” реализираха авторско пано върху фасадата на СУ “Св. Седмочисленици”.

През лятната ваканция преподавателят Пламен Велчев и негови ученици нарисуваха голям стенопис върху фасадата на физкултурния салон на НХГ “Цанко Лавренов”. Гимназистите работиха в рамките на извънкласните занимания по интереси. Творбата им е посветена на познанието и носи посланието, че изобразителното изкуство създава нова и по-красива действителност.