Членове на Евроклуба участваха в онлайн сесията, идеята им ЕС да информира учениците за най-търсените работни места попадна в топ 4

Ученици от Евроклуба на Националната търговска гимназия участваха в онлайн сесия на “Евроскола”, заедно с младежи от целия континент. Програмата на Европейския парламент „Евроскола“ предлага на учениците от страните членки и на тези от кандидатстващите да станат за ден депутати в пленарната зала на ЕП в Страсбург. Обикновено това се случва на живо, но Covid кризата наложи сега инициативата да се проведе онлайн.

„Организаторите на събитието се погрижиха да бъде изключително вълнуващо. В началото всички 700 участници трябваше да се регистрираме по националност. След което най-голямата държава по брой присъстващи излезе на преден план, останалите се подредиха след нея. За наш огромна радост България беше една от най-многобройно представените в този ден държави с наши съученици от различни места на страната“, разказва Атанас Начев – председател на Ученическия парламент.

Заедно с него във виртуалното събитие се включили още четирима младши посланици на ЕП –  Николина Заимова, Петя Йорданова, Виктория Монева и Елена Манева.

„Още с влизането в онлайн платформата на ЕП, усетихме енергията на аулата. На мониторите ни се появиха местата на евродепутатите, където по принцип стоят участниците на живо в Евроскола“, разказва Николина.

Всички присъстващи били поздравени от председателя на ЕП Давид Сасоли, след което имали възможност да задават въпроси към зам.-председателя Райнер Виланд. Питанията били свързани главно с теми за работните места на гражданите на ЕС след и по време на епидемията.

Същинската част на събитието имала за цел да покаже на учениците как една идея преминава през ЕП, за да стигне до реализация. Всеки от тях получил възможност да предложи свое решение по даден актуален проблем в ЕС. След множество коментари и обсъждане на различни предложения, били сортирани четирите най-добри.

„Имахме честа една от нашите идеи да попадне в този топ 4 – ЕС да информира учениците за най-търсените работни места и да се осигури по-добро развитие и разбиране, за нуждаещите се индустрии”, заявява не без гордост авторът на предложението Елена Манева.