Ученици от СУ “Пейо Яворов” ще изготвят примерни фалшиви новини, като трите най-оригинални ще преставят във видео вариант

Как да разпознаваме фалшивата новина, кои са бързите, лесни, практични и достъпни съвети, с които потребителите да различават подвеждащото медийно съдържание в онлайн пространството и как да повишат критичното мислене и информационна грамотност.

Върху това ще работят гимназисти от три държави в рамките на международния проект „Истинският Мао – формиране на социални умения за идентифициране, избягване и реагиране при наличието на медийна манипулация“. Той се реализира по програма „Еразъм+“ (№ 2020-1-HU01-KA229-078726). Партньори на пловдивското СУ „Пейо Яворов“ са гимназии от Унгария и Румъния, които проведоха вече първа работна среща в Мишколц.

Учениците ще правят проучвания и ще създават индикатори за откриването на фалшиви новини. Докато учат да обръщат внимание на заглавията и източниците, на автора и URL адреса, те ще придобиват умения и компетенции за разпознаването им, които ще споделят със своите съученици и партньорите от чужбина.

На срещата в Унгария партньорите от трите държави презентирали приоритетите, целите и задачите на своите училища, дейностите и методиката на работа. Целта на работната среща била не просто запознанство, а формирането на международен екип.

„Домакините от Nyitott Ajtó Baptista Oktatási Központ Edelényi Tagintézménye в Еделени, Унгария бяха направили перфектна организация и осигуриха професионални условия за работа. Обсъдихме всички дейности по проекта и планирахме краткосрочните задачи на локално ниво“, поясни координаторът от пловдивска страна и преподавател по биология д-р Танчо Агушев.

Зам.-директорът по учебната дейност Виолета Ванцова добави, че проектът е насочен и към подобряване на тези социално-емоционални компетенции, включени за първи път в тестовите формати на PISA през 2018 г. чрез негативните явления, на които се натъкваме докато се разхождаме по улицата, отваряме вестника, превключваме телевизора или намираме в интернет.

На екипа ученици от СУ „Пейо Яворов“ предстоят срещи с медийни експерти по темата за фалшивите новини, за да придобият компетенции при идентифицирането им и формирането на лична позиция.

„Това ще подпомогне младите хора при овладяването на умения за информационна грамотност, изглаждането на качества като саморефлексия, самосъзнание и увереност в себеизразяването“, добавя преподавателят по английски език Красимира Нанева.

Пловдивчани ще бъдат домакини на следващата мобилност, която ще се състои през месец април догодина.

До провеждането на срещата учениците ще трябва да изготвят примерни фалшиви новини, като трите най-оригинални ще представят във видео вариант. Ще бъде създадена и галерия със снимки, видео и статии с фейк нюз.