Началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова приветства Арсений Знеполски, отец Еленко и отец Емил, които бяха гости на конференцията.

4000 ученици изучават религия в Пловдивска епархия отец Пантелеймон разказва библейски приказки на първолаците от ОУ „Васил Петлешков“, стана ясно на областната конференция „Хуманизъм и вяра“

Четвъртокласниците от СУ “Константин-Кирил Философ” представиха притча за сеяча.

Асеновградски гимназисти откриват света на божественото с помощта на мисловните карти на британския психолог Тони Бюзан. Професионална гимназия „Цар Иван Асен II“ е сред училищата от областта, където се преподава религия като свободно избираем предмет. Преподавателят по философия Райна Манчева провокира своите ученици да събират информация през компютъра и телефона и да правят асоциации по метода на Бюзан. Така събужда интереса на тийнейджърите, които търсят отговори на въпроси за смисъла на живота, за любовта и греха, за прошката и изкуплението. Заниманията, които Манчева води,  се посещават от гимназисти от 8. до 12. клас. Тя използва интереса им към технологиите и го превръща в инструмент за изучаване на Библията и приобщаване към нравствените ценности.  Когато имали свободата да търсят по ключова дума и да откриват съдържание, учениците тренирали да анализират информация и отсяват същностното по темата. Самата тя е дипломиран богослов от Софийския университет, а втората й специалност е философия. Една част от заниманията води в класните стаи, а другата в храмовете. Още повече, че Асеновград се слави като Българският Йерусалим, така че учениците опознавали християнството през стенописите и иконописта.

Манчева бе сред участниците в областната конференция „Хуманизъм и вяра“, която се проведе днес в Епархийския салон на храм „Св. Петка” и събра преподаватели и експерти, за да споделят опит и добри практики в обучението по религия – православно християнство. Форумът е първи етап от инициираната от МОН национална конференция и се провежда от Регионалното управление на образованието със съдействието на Пловдивската митрополия.

4000 ученици изучават религия в Пловдивска епархия. 1800 са децата и младежите от областта, което я прави рекордьор в национален мащаб, отчете Недка Чолакова – ръководител на културно-просветния отдел на митрополията и благодари за подкрепата на началника на РУО Иванка Киркова.

Конференцията бе открита с притча за сеяча в изпълнение на 4-класници от СУ „Константин-Кирил Философ“. Децата сами разтълкуваха посланието, обяснявайки, че сеячът е Исус Христос, а семето са божиите думи, които призовават хората да вършат добро. СУ “Св. Константин-Кирил Философ” е пионер в обучението по религия, където има формирани групи с ученици от 1 до 7 клас. Училището разполага и със специално обзаведена класна стая, която бе открита миналата година от пловдивския митрополит Николай. За това колко е важно изграждането на доверие от страна на родителите говори главният учител от СУ „Константин-Кирил Философ“ Красимира Брайкова. Нейните колеги Десислава Кръстева и Тодор Дапев пък анализираха ефективните подходи за възпитание в ценностите на християнството.

За приемствеността в обучението по религия между детската градина и училището представиха примери учители от ДГ „Бисер“ в село Труд и тамошното ОУ „Кирил и Методий“. По същата тема сподели опит и пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“.

За религията, ценностите и традициите говори Миглена Угренова – педагогически съветник в карловското СУ „Васил Левски“ и учител по религия в детски градини в Сопот. Протойерей Пантелеймон, който е лектор по религия в ОУ „Васил Петлешков“, представи факултативните часове по предмета като начин за приобщаване към православното християнство. Той води занимания на деца от начален етап. Даже и на първокласници.

„В началото бях доста притеснен, но те ме посрещнаха приятелски. С някои от тях се познавам от детските градини в район „Западен”, където също съм провеждал занимания. Аз самият също имам деца, така че намерих подход – чета гатанки, притчи, библейски приказки и се старая да водя диалог с тях. Винаги коментираме прочетеното и се опитваме да го тълкуваме през техния поглед и спрямо възрастта им”, обясни отец Пантелеймон. За децата било трудно да схванат, например, как така бог има три лица. Свещеникът давал домашни и тестове за работа вкъщи, за да приобщи и родителите. Обратната връзка от семействата била повече от позитивна. Баща споделил, че синът му се отбивал в храма да запали свещ, когато отива на училище. Учителка на една от паралелките в 1 клас с изненада установила, че за първи път няма явна борба за лидерство, откакто децата посещават часовете по религия.

„Първа среща с православието“ бе темата на презентацията на старши учителя от асеновградското ОУ „Петко Каравелов“ – Теодора Костова. Преподавателят по история Минка Коченкова от ОУ „Васил Левски“ в Хисар показа  как обучението по религия води до разширяване на познавателните компетентности на учениците в прогимназиален етап. Точка на конференцията постави презентацията на Недялка Тошева от Хуманитарната гимназия – „Вяра и ценности в киното“.

В журито, което ще определи първенците на областно ниво, са ръководителят на културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова, Анета Кацарска от общинския отдел “Образование” и преподавателят от Духовната семинария Валери Стоицов.

Предвидено е регионалната конференция по предмета да се проведе на 6 март в Пловдив и на нея ще присъстват преподаватели от областите Пловдив, Смолян и Пазарджик.

Началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова приветства Знеполски епископ Арсений, отец Еленко и отец Емил, които бяха гости на конференцията.