Момент от състезанието преди 5 години.

53-тото издание на престижната надпревара , организирана от Клуб „Квант“ към филиала на Техническия университет, е под мотото „Физиката – игра и наука“

Момент от състезанието през 2017 г.

Гимназисти ще премерят сили в коледно състезание на знаещите, организирано от клуб „Квант“ към пловдивския филиал на Техническия университет. Тазгодишното издание е под мотото „Физиката – игра и наука“. Надпреварата стартира на 9 декември в 15 ч. в аулата на висшето училище.

В състезанието ще вземат участие три отбора – от ОМГ „Академик Кирил Попов“, от Езикова гимназия „Пловдив“ и смесен тим, съставен от ученици от няколко пловдивски училища.

В първи кръг състезателите ще получат задачи на място под формата на физичен или химичен експеримент. Те ще разполагат само с една минута за размисъл, преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит.

Във втори кръг ще трябва да отговарят на логически задачи от областта на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката.

Трети кръг съдържа т.нар. рискова задача,  която носи най-много точки при верен отговор, но при грешен те се присъждат на конкурентния отбор.

Състезателите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от учени и преподаватели от няколко пловдивски университета. Председател е д-р Стефан Николов- асистент в катедра „Експериментална физика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.

“Квант“ е единственият в  България ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003-та от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното в света на науката. Вече 20 години преподавателят и неговите възпитаници опознават света на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи. „От малката игра – към голямата наука“ – това е девизът на Васил Базелков, чиито възпитаници са част от българския и световен научен елит.