Учениците от ПГ по електроника и електротехника Антоан Маджиров, Благовест Фердшелски и Мирослав Радев дадоха част от спечелената сума на Комплекс за социални услуги “Св.св. Константин и Елена”

Ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника дариха част от наградата си от национален конкурс за децата от Комплекс за социални услуги “Св.св. Константин и Елена”. Антоан Маджиров, Благовест Фердшелски и Мирослав Радев спечелиха трето място на националното състезание за младежко техническо творчество в Горна Оряховица, което им донесе и парична премия от 300 лева. Половината от сумата ще отиде за обитателите на комплекса. Момчетата се свързали с директора Марина Ватева и разбрали, че мечтата на младежите е да имат хлебопекарна. Която вече е закупена.

„Беше изключително емоционално преживяване. Усмивките и грейналите очи на младежите ми стоплиха сърцето. Безкрайно съм щастлив, че успяхме да ги зарадваме“, сподели Антоан Маджиров.

11-класниците Антоан, Благовест и Мирослав са специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ с ръководители инж. Мина Вътева – педагогически специалист практическо обучение, и инж. Георги Георгиев – представител на фирма АББ, и спечелиха трето място на националния конкурс с проект за механизирана поточна линия за сортиране на детайли по цвят. Идеята за тяхната разработка е провокирана още при откриването на залата за практическо обучение по автоматизация в гимназията от фирма АББ. Чрез софтуер се променят координатите на всяка позиция – взимане, поставяне, междинни точки на спиране, скорост на робота, скорост и време на работа на  транспортната лента, време на закъснение при стартиране, брой цикли и кубчета. Системата предлага множество възможности, превръщайки се в инструмент за решаване на технически проблеми. Може да намери приложение в редица производствени процеси, като се използва за базов модел.