Международната хуманитарна организация PTPI обединява ученици от 9 до 12 клас на различни пловдивски училища

Кампания за по-добро ментално здраве сред младите хора. Върху това са фокусирали усилията си пловдивдки гимназисти, членове на PTPI (Рeople to people international) – международна хуманитарна организация, която има клон в града под тепетата. Организацията обединява ученици от 9 до 12 клас от различни пловдивски училища – ЕГ „Пловдив“, ЕГ „Иван Вазов“, МГ, Художествената гимназия, ПГ по туризъма и други.

„Целта ни е да привлечем вниманието върху съществени теми, които не са достатъчно коментирани сред връстниците ни. Като въпроса за превенцията на менталните болести, например. На това ще посветим събитието си за Свети Валентин. То ще е на тема “Любов към себе си”. Очакваме съдействие от онлайн платформата “Кожа” и психолози, които специализират в работа с млади хора. Планираме семинар, засягащ проблеми като социалните норми за красота, ниското самочувствие и хранителните разстройства. Ще бъдат поканени както наши връстници, така и техните родители. След семинара ще има модно ревю, напомнящо ни, че всяко тяло е красиво“, отбелязва част от дейностите през новата година Валерия Герганова от Английската гимназия.

През ноември младежите от организацията посетили Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево, срещнали се с пациенти и се запознали с творческата им терапия.

„Болничната среда остави отпечатък у нас с мрачните си коридори, мухлясалите стени, старото оборудване и липсата на достатъчно персонал и ресурси за всички 500 пациенти, настанени в институцията. За много от тях това е мястото, където ще прекарат остатъка от живота си, макар и вече да са напълно здрави. Те са останали без дом  и семейство и това ги е принудило да вършат санитарна работа в психиатрията и да живеят на общежитие там“ разказва Валерия.

Това вдъхновило гимназистите тази пролет да представят театрална пиеса, написана от пациенти, и да покажат изложба с картини, създадени по време на творческа терапия. По този начин целят едновременно да наберат средства за подобряване на условията в дома (това бе каузата и на коледните им базари), но също така да разбият стереотипа, че веднъж човек развие ли психично разстройство и попадне ли в институция,  животът му  приключва.

Момчетата и момичетата от PTPI казват, че са твърде различни помежду си. Някои се интересуват от музика и литература, други – от спорт, екология, политика.

„Мечтаем да бъдем лекари, адвокати, инженери, актьори, музиканти, дизайнери. Повечето все още търсим себе си и знаем, че PTPI е мястото, където можем да го направим. Обединява ни това, че се стремим да разбием стереотипите, да дебатираме проблемите на днешния ден и да се опитаме да бъдем част от промяната. Стремим се към изграждането на приятелска среда, където се учим да сме искрени със себе си и да приемаме и различното у другите“, обяснява Валерия Герганова.

През миналата година пловдивските гимназисти били домакини на конференция с участието на членове на PTPI от различни европейски страни, от Корея и САЩ. Учениците сами организирали настаняването по хотели и приемни семейства, погрижили се за атрактивен туристически маршрут. Разликата между най-младия и най-възрастния участник била близо 65 години, но това съвсем не се оказало пречка, а напротив. Тазгодишната среща ще бъде в Скопие.