В екипа на две симулационни мисии се озова по време на участието си в Space Camp Turkey Гергана Стоицева от Езикова гимназия ,,Иван Вазов”. Преди броени дни се завърна от космическия лагер в Измир, на който замина с пълна стипендия.

Припомняме, че през октомври миналата година десетокласничката спечели награда от министъра на образованието проф. Галин Цоков, след като се озова в отбора на отличниците на България. Тя се пребори с 422 кандидати като участник в разработката на космическо меню за астронавти и спечели участие в Space Camp в Турция. Учебно-тренировъчният лагер е създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир. Лятната програма развива познанията на децата и младежите в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса.

„Времето, прекарано в лагера, бе изпълнено с незабравими преживявания. Какво по-ценно от това да се срещнеш и запознаеш отблизо с 200 участници от 8 държави. Голям кураж изискваха различните тренировъчни упражнения“, споделя Гергана.

Като най-впечатляващи определя осъществените две симулационни мисии – Aurora и Discovery, които включвали направата на нужните изследвания за изстрелване на летателен апарат в Космоса и успешното му приземяване обратно на Земята. Всеки от участниците използвал десетина симулатора за безтегловност.

Заради интереса си в областта на биологията, Гергана обърнала специално внимание на оранжерията. Бъдещата единадесетокласничка е категорична, че ще продължава да работи и по проекта „Астаксантин“, който предлага още една съставка в менюто на астронавтите, а именно най-силния антиоскидант. Оказва се, че той е от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. По нейна идея екипът, който се състои от четирима ученици, ще опита да отглежда пъдпъдъци.

Научен ръководител на „Астаксантин“ преподавателят по биология Христина Лисичкова. Той е продължение на проекта за животоподдържаща система за полет до Марс – MELISSA, разработен в STEM центъра на гимназията. Тогава в редовното меню на астронавтите бяха добавени две експериментални растения – репички и спирулина.

„Това, което преживях в лагера, е невероятно. Обръщам се към всички мои връстници да не пропускат възможността да кандидатстват и участват в подобни конкурси защото мечтите се сбъдват“, казва Гергана.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.