Авторът на “И всичко стана луна” ще изнесе лекция във Флоренция през март, предвидени са срещи с ученици и студенти

Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Отличието се връчва от 1955-а, а от 2006 става международно. Сред първите чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“,  „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На 14 март той ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“, се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на Българския културен институт в Рим.