Зрелостниците от 12 в клас на ЕГ „Пловдив“ убедиха носителя на награда „Букър“ да направи жест към техния класен ръководител и преподавател по български език и литература Цветелина Драганова

„Здравейте, г-жо Драганова, Цвети, здравей! Това е новият жанр – покана“, казва във видео обръщението си към преподавателя по български език и литература от Езикова гимназия „Пловдив“ носителят на международната литература награда „Букър“ Георги Господинов. Авторът на романа „Времеубежище“ и най-превежданият български писател се отзова на молбата на зрелостниците от 12 в клас именно той да отправи поканата за абитуриентския бал на 24 май към класната им Цветелина Драганова. Изборът съвсем не бил случаен, тъй като Драганова, която е филолог и културолог, неведнъж е представяла писателя, поет и драматург и е била модератор на събития с негово участие.

„Писаха ми твоите ученици, които признават, че са калпазани, но съм сигурен, че си спечелила сърцата им. Сигурен съм, че и те твоето, защото преподаваш най-хубавия предмет, защото между вас стоят думи, истории. Знам, че ще бъдете щастливи. Най-хубавото, което знам, че ще се случи след това, е, че ще продължите да се виждате“, казва във видеото Георги Господинов.

Впечатлена от оригиналната и неочаквана покана, Драганова прие картичката и цветята от подредените в двора ученици.

„В своето писмо до 12-класниците Георги Господинов ни пожелава да се превърнем в спасители на света. Не знаем дали можем да спасим целия свят, но знаем, че ако успеем да покажем любовта си поне към един човек, да му избършем сълзите, да го накараме да повярва отново в слънцето, то значи вече вървим по пътя на спасението. Благодарим, че ни преподавахте не просто уроци и литература, но и ни разкривахте неочаквани хоризонти, развързвахте криле, провокирахте ни да мечтаем. Надявахме се, че вече сте ни простили всички грешки и гледате на нас като на бъдещи спасители“, заявиха абитуриентите.

Цветелина Драганова благодари на момичета и момчета за уважението и красивите думи, за вложеното време и вниманието към всеки детайл от елегантната покана.