geogebra-1176-1

Как задачите по геометрия да станат по-разбираеми за учениците, а заедно с това да те да покажат по-добри резултати, презентира на националната конференция „Училището – желана територия на ученика и учителя” преподавателят от Математическата гимназия Бистра Танева. На националния форум, организиран в града под тепетата, тя представи динамичните софтуери като мост, който свързва информационните технологии с геометрията.  Танева демонстрира как нейните петокласници използват наученото в часовете по информационни технологии  в часовете по математика, решавайки задачи, при които правят чертежите чрез GeoGebra.  Това е динамичен софтуер, чрез който децата буквално могат да изживеят математиката и който помага на учителя да преподава по-лесно.

„Това е динамична геометрична среда, в която могат да се правят чертежи и обектите да се движат. Така учениците по-лесно усвояват различните свойства на обектите. Петокласниците, например, от успоредник могат веднага, чрез движение на обектите и размяна на крайна и безкрайна точка, да получат всички видове четириъгълници – правоъгълник, квадрат, ромб, трапец. Това са фигурите, които се изучават в 5 клас. Без да правят допълнителен чертеж, те получават всички видове четириъгълници чрез използване свойствата на GeoGebra”, обясни Танева.

Софтуерът е свободен и и всеки учител може да го инсталира, за да направи по-лесно изучаването на  свойствата на обектите.

След като прави нововъведението, Бистра Танева провежда анкета с децата за ефекта. Оказва се, че децата са изключително въодушевени и намират иначе трудните часове по геометрия за интересни. С помощта на софтуера направили и спортни съоръжения – тенис на маса, тенис на корт, волейболно игрище. А заедно с това показали и по-високи резултати.