Учениците няма да бъдат връщани засега в клас. Това съобщи на сутрешния брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Вчера той е разговарял няколко пъти с министъра на образованието Красимир Вълчев и е постиганата договорка към края на май да бъде дадена възможност учениците от 7 и 12 клас да се явят на национално външно оценяване и матури, като към момента се обмисля дали това да стане онлайн или децата да бъдат събрани в класните стаи. Масово ученици в клас засега няма да бъдат връщани.

Днес по обед е и срещата в Министерство на образованието, на която ще се обсъди и позицията на учителските синдикати, учители, директори и родители, а министър Вълчев трябва да вземе решение.

На този етап зрелостните изпити след 12-ти клас са предвидени за 29 май и 1 юни, а на кандидат-гимназистите – на 13-ти и 15-ти юни. Обмисля се вариант за отлагане с една седмица.

Учениците в цялата страна не са имали присъствени занятия от 5 март – тогава беше обявена грипна ваканция, след която последва  дистанционно обучение заради извънредното положение.