Тържествената церемония по удостояването на Пау Рока със званието „Доктор хонорис кауза“ ще се състои на 8 октомври

Пау Рока, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV), ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии. Тържествената церемония ще се състои на 8 октомври от 10,30 ч. във висшето училище.

Академичният съвет на УХТ присъди почетното звание на последното си заседание. Предложението бе направено от Инициативен комитет с председател доц. д-р Стефчо Кемилев, председател на Общото събрание на УХТ. В мотивите към предложението се посочва, че Пау Рока има изключителен принос в развитието на двустранните отношения между УХТ и OIV. Той е инициатор за разработване на магистърска програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“. С въвеждането й УХТ ще бъде третият университет в света след Университета на Монпелие, Франция и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще присъжда дипломи по програма на OIV.

През февруари 2020 г. Рока посети УХТ, запозна се с част от академичния състав и с условията на преподаване е предложи създаването на престижната магистърска програма под егидата на Международната организация по лозата и виното.

КОЙ Е ПАУ РОКА

Пау Рока е генерален директор на OIV от 2019 г.

Роден е в Испания през 1958 г.

През 1984 г. завършва бакалавърска степен в областта на боиологията в Университета на Барселона, Испания. През 1986 г. придобива специализация в областта на растителните и животинските мазнини в Севиля. Защитил и две допълнителни специализация: по Бизнес администрация в Бостън и „Държави и фирми в международната икономика“ в Лондон.

От 1982 до 1984 г. е изследовател по океанография в Bigelow Laboratory for Ocean Sciences в САЩ. Освен това е наблюдател по програма Varifront-6 (NATO/US NAVY).

В периода 1986-1987 ръководи създадената от него старт-ъп компания за търговия със селскостопански продукти в Брюксел, Белгия.

От 1988 до 1989 г.е директор на международна компания за търговия с маслиново масло и хранителни добавки EXPOLIVA’89 Jaen.

През 1989 г. е избран за директор на Federacion Espanola de la Industria y Comerciao Exportador de Vinos, vinos aromatizados, vinos espumososq vinos de licorq mostos, mistelas y vingres (FEICEV). Заема поста до 1992 г.

От 1995 до 1998 г. е вицепрезидент на ECOVIDRIO (Integrated system for glass recycling)

От 1992 е генерален секретар на испанската федерация по виното – Spanish Wine Federation (FEV), като този пост заема до 2018 г.

Рока заема и различни позиции в международни институции:

Президент на комисията по реформи СМО at Comite Europeen des Enterprises Vins

Член на борда на директорите на ECOVIDRIO

Член на постоянния комитет на ЕС по Wine and CAP group (European Commission)

Вицепрезидент на International Committee at the Food and Drink Industry Federation (FIAB)

Член на International Commission at the Spanish Confederation of Employers’ Organizations (CEOE).