Децата се включиха в награждаването в столичния парк „Камбаните“, получиха като подарък книгата “Историята на Стоичков за деца”

Детският гвардейски отряд на ДГ „Мая“ се включи в церемонията по връчване на наградата “Почетен факлоносец на мира” на световноизвестната международна щафета Пробег на мира (Peace Run). Тържественото събитие се състоя в столичния парк “Камбаните”.

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов бяха удостоени с престижната награда. Младежкият гвардейски отряд от  Айтос и малките пловдивски гвардейци, подредени в шпалир, имаха честта да посрещнат новите факлоносци на мира, след което проф. Огнян Герджиков приветства спортистите и пристъпи към отличаването.

Специален видео поздрав към четиримата спортисти отправи Христо Стоичков: “Тази награда е символ на стремежа към мир и разбирателство на цялото човечество и вие сте нейните най-достойни носители. Продължавайте да давате пример и да бъдете гордостта на България!”.

От името на легендарния футболист бе връчен подарък на шампионите – автобиографичната му книга. Малките гвардейчета пък получиха книгата “Историята на Стоичков за деца”.

Призът “Почетен Факлоносец на мира” е учреден от Пробега на мира – международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.

С отличието се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта.По-известни носители са Карл Люис, Били Джийн Кинг, а от България – Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов.