Талантите от 8 до 12 клас ще представят произведения в различни стилове и жанрове в годишната изложба

Галерия „Ромфея” отваря врати за традиционната годишна ученическа изложба на Национална художествена гимназия “Цанко Лавренов”. Експозицията ще се открие на 4 март от 18 часа. Ще бъдат представени произведения в различни стилове и жанрове на ученици от 8 до 12 клас от всички специалности: Графика, Живопис, Иконопис, Пространствен дизайн, Рекламна графика, Скулптура и Стенопис.

Два дни по-късно – на 6 март, предстои откриването на изложба с произведения от Национален ученически конкурс „Плакат“. Творбите ще бъдат подредени в музей “Янаки Манасиев” към факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Експозицията ще покаже плакати на тема: „Различията могат да обединяват“ на ученици от училищата по изкуствата към Министерството на културата.

Преподавателите от гимназията пък готвят изложба в Художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“, в Пещера, която ще се открие на 1 април. Тя ще включва 40 произведения на преподавателите по специални предмети, които са утвърдени автори с богати творчески биографии и активна художествена дейност. Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Кети Георгиева, Диана Папазова, Зорница Касапян, Петър Чучулигов и Полина Тодорова – Станчева участват с живописни платна. Светлозар Чавдаров представя акварелни пейзажи. Антония Фингарова, Димитър Келбечев, Михайл Маламски и Христо Жеков показват най-новите си графични произведения. Атанас Камешев, Борис Богданов и Костадин Отонов излагат последните си фотографии. Кристина Кутлова е приготвила цветни рисунки с морски детайли, а Георги Узунов се включва с няколко скулптурни произведения.