Двамата музиканти и народната певица от СУ „Любен Каравелов” Теодора Маринова представиха българския фолклор на 8-дневно турне в Китай

„Благодарим ви, че донесохте България с вас!” Този възторжен възглас чули по време на изпълнението си в Историческия музей в квартал Чаоянг в Пекин пловдивски музикални таланти. Сред публиката на концерта имало десетки българи, които бурно аплодирали пратениците от Страната на розата и киселото мляко.

Трима ученици от СУ “Любен Каравелов” бяха поканени на 8-дневно турне в Пекин. Щастието да представят страната ни и града – Европейска столица на културата, се усмихна на народната певица Теодора Маринова и на гайдарите Алекс Димитров и Христина Терзиева. За втори път към училището беше отправена покана от Българското посолство в Китай да презентира красотата на българския песенен и инструментален фолклор от различните етнографски области.

Младите дарования се включиха в няколко културни събития в столицата Пекин.

„Първите два дни бяхме ангажирани с изпълнения пред българския щанд на Международната туристическа изложба 2019. Различните държави представяха част от своите традиции и култура. На нашия щанд имаше пана от емблематични природни и културни забележителности на България, традиционни костюми и символи”, обясни 10-класникът Алекс.

Заедно с Теодора и Христина решили да изненадат домакините с известната китайска народна песен от 18 век – Mo Li hua (Цветето жасмин). Публиката била толкова впечатлена, че запяла заедно с младите таланти.

„Взехме участие и на церемонията по откриване на български визов център. Това не бе предвидено в официалната програма, но поканата дойде спонтанно по време на официалния обяд “Запознай се с България”. Изпълнението ни бе съпроводено с презентация на природните красоти и богатства на страната ни”, разказва Христина.

Церемонията по повод 70-годишнината от установяването на връзките между България и Китай се провела в Историческия музей в квартал Чаоянг. Именно там пловдивчани получили овациите на китайци и на българи, живеещи в Пекин.

„Особено вълнуващо бе поклонението ни пред паметника на Христо Ботев, построен през 2006 г. Той е част от Алеята на известните личности, която се намира пред музея”, добавя Теодора.

Турнето на триото завършило с финално изпълнение в университет, специализиран в областта на модата, в който се изучава и български език.