Подготвяме споразумение със световен технологичен гигант за готово учебно съдържание“, каза зам.-кметът Стефан Стоянов, който преряза лентата заедно с директора Веселина Карапеева

Зона за проучвания и изследвания, модули за прекрояване на пространството, 3D принтер и висок клас техника са част от атрактивните решения в STEM центъра на Математическата гимназия, който бе официално открит днес. Той е изграден със средства по национална програма на МОН за  училищна STEM среда. Проектът на МГ бе финансиран с 300 000 лева, като 40 000 са осигурени допълнително, тъй като в процеса на изграждане сумата набъбва.

„Предизвикателството беше огромно, защото при нас профилиращите предмети са математика и информатика. А като допълнителни профилиращи учениците избират предимно биология, физика, химия. Т.е. ние сме си 100% STEM. Идеята беше да създадем пространство, в което децата могат да работят ползотворно, да разнообразим учебното съдържание. Този център е свързан и с проекта ни за изграждане на STEM платформа по проект на програма „Еразъм+“, по който вече имаме разработено помагало“, каза директорът на гимназията Веселина Карапеева. Тя заедно със зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов и кмета на район „Западен“ Димитър Колев прерязаха лентата на новата придобивка, разположена във втория корпус на гимназията.

Центърът се състои от две основни зони, всяка от които с три подзони по основните направления – физика, химия, биология, информатика, роботика, иновации. Чрез сливане на двете най-големи компютърни зали на първия етаж е обособен Център по природни науки, изследвания и иновации. Зоните са отделени с подвижни стени, което дава възможност за прекрояване на помещенията за различни цели – групова и индивидуална работа, презентации. Коридорите са преобразени в зони за отдих и почивка, където са монтирани гимнастически халки и стени за катерене. Има пуфове за сядане и даже караоке тонколона, ако учениците решат да разпуснат с музика. Карапеева увери, че кабинетите са обзаведени с висок клас лаптопи, които да удовлетворят нуждите на учениците от МГ, с 3D принтер, мастиленоструен принтер за широкоформатен печат и плотер. На мястото на бялата дъска е положена двукомпонентна боя на водна основа, която превръща повърхността в място за писане с маркер. На нея може да се лепят магнити и да се прожектира изображение.

Днес центърът посрещна първите ученици. В него ще се водят основно занятия по профилиращите предмети във втори гимназиален етап, както и часовете на учениците от специалност „Системно програмиране“. Когато има възможност, ще влизат и децата от първи гимназиален и прогимназиален етап.

На днешното официално откриване бяха наградени и тримата ученици, създали логата на европейския проект за STEM платформа, на STEM центъра и за обозначаване на зоните – Велислав Петров, Ирина Колева и Гергана Георгиева. И тримата са от специалност „Компютърна графика“.

„Математическата гимназия прави една стъпка напред, тъй като тук има три специализирани лаборатории. Специализираните кабинети дават съвсем различно отношение към предмета. Още повече, че гимназията е едно от важните училища за българската икономика и IT сектора. Надявам се с нея и още няколко пловдивски училища да стартираме по-мащабна програма. Подготвяне споразумение със световен технологичен гигант за готово учебно съдържание“, каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.