Най-нисък е процентът в Сопот, където едва 10 на сто от паралелките в начален етап са изявили желание да се върнат присъствено, сочи справката на Регионалното управление на образованието

Пловдив е общината с най-много паралелки, които ще се завърнат към присъствено обучение – 74%. Това показва обобщената справка на Регионалното управление на образованието. Припомняме, че до 10 часа днес директорите трябваше да подадат информация колко от родителите са съгласни децата от 1 до 4 клас да бъдат тествани, за да обучават в училище. Резултатите показват, че 57 на сто от учениците в начален етап могат да влязат отново в клас. Останалите продължават от разстояние в електронна среда – синхронно или асинхрнонно в зависимост от възможностите на училището.

В Пловдив са и най-големият брой паралелки, в които децата ще се обучават 100% присъствено. Такова желание са заявили родителите от основните училища „Ал. Константинов“, „Виктория и Крикор Тютюнджян“, „Петър Берон“, “Райна Княгиня”, „Драган Манчов“, „Елин Пелин“ и „Тодор Каблешков“. Родителите на децата от 1 до 4 клас в средните училища „П. Евтимий“, „Пейо Яворов“ и „Братя Миладинови“. Изключително висок е процентът на желаещите за тестване и в ОбУ „Йордан Йовков“, където 72% от учениците, които са изцяло от уязвими групи се връщат в клас.

Не така стои въпросът обаче с училищата в „Столипиново“. Те попадат в списъка на 34-те учебни заведения, в които нито една паралелка няма да се върне към присъствено обучение. Това са НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОбУ „Пенчо Славейков“, СУ „Найден Геров“, НУМТИ, частно училище „Класик“.

Общият брой училища в областта е 153. Декларации „за“ тестване са дали родителите на 55,18% от децата или 59,65 на сто от паралелките. В Кричим всички деца от двете училища в общината се връщат в клас. Училища със 100% има и в община „Родопи“. Най-нисък е процентът в Сопот, където едва 10 на сто от паралелките в начален етап са изявили желание да се върнат присъствено.

Нисък е процентът и в Асеновград – 34% от паралелките са в готовност да заменят виртуалните с реалните стаи, но процентът на децата е едва 26.

Припомняме, че тестовете за Пловдивска област ще закъснеят, така че учениците няма да могат да започнат утре учебни занятия в училище. Очакванията са поръчаните 39 760 щадящи антигенни теста да бъдат доставени до края на седмицата.