В първия ден след продължителното онлайн обучение учениците от 8 а клас на СУ „Хр.Г.Данов“ влязоха в тотално преобразена стая по модел на най-модерните американски и скандинавски тенденции за училищен интериор

Преподавателят по литература Христинка Маринова.

Не мога да повярвам, че ще учим тук, казва Емилиян и се настанява удобно на дивана. Ивайло пък си избира градинската люлка с удобна червена възглавница, а Алекс предпочита кафявото кожено кресло с надписи в американски стил.

В тотално преобразена класна стая влязоха за днешния си час по литература учениците от 8 а клас на СУ „Хр.Г.Данов“. След продължителното обучение от разстояние в електронна среда те бяха, меко казано, изумени от модерния кабинет, в който всеки получи правото да избере своето любимо място и да се настани удобно.

„Наричам я класна стая на мечтите, защото чрез нея аз сбъднах една своя мечта – да създам пространство, в което всеки от вас да се чувства свободен. Две години мечтахме и го реализирахме. Намерихме правилните хора, които се съобразиха с наредбата за физическа среда в училище, и ни помогнаха да направим от класната стая място, в което да влизате с удоволствие, да учите и творите“, обърна се към учениците преподавателят по литература Христинка Маринова.

Първият й съмишленик, логично, е директорът Гергана Аврамова, която не просто прегърнала идеята, а осигурила средства от училищния бюджет, за да даде възможност тя да се осъществи.  Лъчезар Кръшков, чиято компания има 10-годишен опит в сферата на интериорния дизайн, се появил в точното време и предложил да преобрази пространството, съчетавайки четири стила. В кабинета има класическа американска мебел – дивани в червено и кафяво, високи и ниски бар столове и маси, подиум със седящи места, разположен точно под бялата дъска в зелена рамка, градинска люлка, а перлата е амфитеатър на две нива в дъното на стаята.

„Това са най-модерните американски и скандинавски тенденции за училищен интериор и се радвам, че успяхме да направим такова обзавеждане и в пловдивско училище. Мебелите са леки и практични, могат да се позиционират спрямо урока, да се разместват лесно за групова работа. Децата се чувстват комфортно, а учителят може да е навсякъде край тях“, обясни Кръшков.

На една от стените могат да се видят „Правила за учителите от 1915 година“, които са абсолютни автентични, изровени от архивите на българското училище по това време. Те се “подават” от декоративния прозорец във винтидж стил, направен по идея на дизайнера, чието първо образование е „Българска филология“. „Няма да се омъжвате по време на срока на договора си“, „Няма да приемате ухажване от мъже“ „Трябва да сте у дома в часовете между 20 и 6, освен ако не вършите училищна дейност“, „Не може да се разхождате в центъра из магазините за сладолед“, са само част от забраните към педагозите, очевидно тези от женски пол. Не се допуска също пушене на цигари, къси рокли, боядисване на косата и возене в карета или автомобил с мъж, „освен ако не е баща ви или брат ви“.

„В тази класна стая не просто шерваш информация, а заставаш зад казаното от теб, дебатираш, отстояваш позиция. Обстановката предразполага за изява на таланти в сферата на хуманитарните науки“, каза директорът Гергана Аврамова и уточнява, че кабинетът е предназначен за учениците от гимназиален етап, които трябва да получат свобода за изразяване.

Зам.-кметът Стефан Стоянов и директорът Гергана Аврамова прерязаха лентата на новата придобивка.

Аврамова преряза лентата, заедно със зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, който определи средата като провокация и към ученици, и към учители.

„Любопитен съм какво ще се случи тук след един месец“, каза Стоянов и обеща да гостува отново.

Без телефон в часа – това е сред основните правила в класната стая. За устройствата има отредено специално място на влизане в стаята. Вместо тях учениците могат да си вземат чаша чай и да се настанят удобно за урока.

Днес той протече нетрадиционно, предвид присъствието на гостите. Освен да опреснят знанията си за фразеологични словочъсечатания, учениците трябваше да бъдат арбитри на дебат между директора Гергана Аврамова и преподавателя по литература от горен курс Славия Шопова. Поводът бе дебютната книга на Шопова – „Спомени отсам и отвъд балкана“. На интерактивния екран се изписаха ролите на двамата участници в дебата на тема: „Кое е по-възпитателно – имаш малко или да имаш много?“ Директор и литератор разполагаха с по минута и половина да изведат аргументи за защитаваната от тях теза, а след това, в рамките на 3,5 минути, учениците трябваше да изберат коя от позициите подкрепят.