Зрелостници от ПГ по туризъм забъркаха безалкохолни коктейли и декантираха вино в Седмицата на професионалното образование

Сложна ли е професията на бармана, какво се крие зад думата „декантиране” и кои са най-актуалните безалкохолни коктейли научиха днес четвъртокласници от НУ „П.Р.Славейков”. Те гостуваха на ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ по повод Седмицата на професионалното образование. За четвърта поредна година гимназията отваря врати, за да популяризирана по атрактивен начин професиите си.

Децата влязоха в ролята на клиенти в Учебния ресторант и буквално си облизаха пръстите от вкусотиите, които им предложиха. Освен соленките със сирене и покритите с шоколад сладки, приготвени по изпробвани рецепти, на малчуганите се усладиха не по-малко и плодовите шишчета с ябълка, ягода, банан, портокал и киви.

От рекламните клипове и презентации те научиха, че в гимназията се изучават хотелиерство, ресторантьорство, готварство и сладкарство, кетъринг.

Емоциите ескалираха, когато зрелостниците Мартин, Габриела и Христина демонстрираха декантиране на вино. Те обясниха, че това е процесът на контакт на виното с кислорода от околната среда и се прави, за да активира аромата на еликсира.

11-класници дойдоха на помощ за приготвянето на безалкохолни коктейли. Малките гости един през друг питаха какви са съставките, за да се пробват да направят и вкъщи. Бъдещите бармани ги научиха как да измайсторят домашна лимонада с листа от мента или пък оранжада. Най-много привърженици събра детският коктейл „Плодова феерия”, който комбинира различни плодови вкусове.