Студенти технолози създадоха също птичи колбас с годжи бери, кашу и куркума, както и позабравени месни продукти като „Камчия“ и „Хамбургски“ в учебните лаборатории

Варена рибна наденица, приготвена от сладководните каракуда и червеноперка, херинга с фурми и кобас от птиче месо с годжи бери, кашу и куркума можеха да дегустират днес посетителите на Фермерския фестивал в двора на Университета по хранителни технологии, който се проведе в рамките на научната конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии“. Заради пандемията 67-то издание се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн.

„Създаваме иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни натурални съставки, като свеждаме до минимум синтетичните добавки, по-известни като Е-та“, каза доц. Десислав Балев от Катедра „Технология на месото и рибата“.

Всички продукти на щанда на УХТ са изработени от студентите по време на упражненията. Те участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище.

Към традиционните и вече позабравени месни продукти, който младите технолози представиха, е колбас „Камчия“, направен по БДС – само от месо, колбас „Хамбургски“, изработен също по класическа технология, при стриктно спазване на стандартите.

Интересно предложение бе варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби – каракуда и червеноперка. Те са подходящи за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми, тъй като рибата е изключително ценен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци. Наблюденията на учените от катедрата сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на подрастващите, а това е огромна диетична грешка.

Вкусът на рибният колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефектът е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема добре от някои потребители.

Рибните пръстчета са друг интересен продукт, комбинация от месо и риба, отгоре покрити корнфлейкс, който посетителите на фестивала можеха да опитат. Атрактивният им вид и отличен вкус ги прави подходящ избор за децата. Студентите технолози представиха също маринована риба с мед и херинга „ролмопс“ с фурми.

Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като към тях вместо вода е добавено прясно мляко.

„По този начин искаме да покажем, че е възможно производството качествени месни продукти, без използване на соеви протеини или други немесни добавки. Те са уникални на вкус, а себестойността не е много по-висока от тази на останалите кренвирши в търговската мрежа“, поясни гл.ас. Десислава Вангелова.

В групата на иновативните продукти е и колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто.

Друг инересен иновативен продукт на младите технолози, са маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. Наличието на витамин D и фосфор допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка, който е естествен каротеноид, е отличен фактор за добро зрение, уточняват те.

Организаторите на фестивала от фондация за екологично земеделие „Биоселена“ приготвиха биошийтаке с фермерско масло на тиган, а след това запариха билкови чайове „Чакра“. Гостите правиха свещи и фигурки от пчелен восък и биоцаревични макарони. Най-голямата атракция беше варенето на сладко от люти чушки, което веднага беше изконсумирано върху сирене в добавка с печени био орехи.