Мария Габриел в Търговската гимназия.

Еврокомисарят насърчи учениците да кандидатстват и по програма „DiscoverEU”, водят се преговори и за безплатен достъп до регионалните музеи

„Бъдете информирани, мотивирани и активни! Поздравявам всички младши и старши посланици на Европейския парламент, които ме посрещнаха тук. Истинско удоволствие е да видиш млади българи, които ни карат да се гордеем”.

С тези думи се обърна към учениците от Националната търговска гимназия днес еврокомисарят с ресор иновации, научни изследвания и образование Мария Габриел. Тя гостува в училището в навечерието на неговата 110-та годишнина по покана на Ученическия съвет в рамките на програма „Училище посланик на Европейския парламент”. Габриел представи новите възможности на младежите в ЕС, за да не гледат на Европа само като на пазар на труда.

От януари догодина ще стартира програма „Зелен Еразъм+”, по която младежите ще могат да осъществяват обмен, както досега, но вече и с мисъл за околната среда.

„Първоначално идеята бе по тази програма да се пътува екологично – с влак, вместо със самолет. Но това значи да изключим автоматично определени държави  – как ще стигнем до Кипър, например. Повече вярвам в проектното начало, в необходимостта младият човек да почувства, че чрез „Зелен Еразъм” е ангажиран в проект, който да покаже неговия принос за борба с климатичните промени. Дали ще е лична кампания да си променим поведението като консуматори или пък инициатива за залесяване – оставям младежите да кажат своите идеи. За мен е важно да има активност чрез участие в проекти. Мобилност не просто като цел, а като възможност за личностно израстване”, обясни еврокомисарят.

Габриел не пропусна да уточни, че 90 на сто от европейските граждани смятат „Еразъм” за най-успешната европейска програма за образователен обмен, затова тя ще се бори за повече средства. Преговорите предстоят в следващите седмици. Основна цел на българския еврокомисар ще е да извоюва увеличение на досегашния бюджет от 15 млрд. евро, като предложенията от страна на ЕК са за удвояване или утрояване. Габриел е категорична, че обхватът трябва да се разшири, защото до момента  само 2-3% от европейските студенти са се възползвали. Програмата ще се отвори, като се даде възможност за индивидуални пътувания, мобилност на цели класове, ще има повече варианти и за учители.

Продължава финансирането и за програмата еTwinning.

Еврокомисарят направи заявка, че ще се концентрира върху увеличаване на достъпа за нашите млади предприемачи до „Хоризонт 2020”.  До момента 5-6% от финансирането е било за 13 от по-новите членки, сред които и България, а останалото – за другите 15.

Мария Габриел насърчи пловдивските ученици да бъдат по-активни относно програма „Discover EU”, която дава възможност на младежи над 18 години да опознаят Европа. Оказа се, че в Търговската гимназия има даже одобрени. Малцина обаче стигат до това – от старта на програмата са кандидатствали 4900 човека, а са пътували едва 974. Тройното увеличаване на бюджета сега ще бъде обвързано с осигуряване на безплатен достъп до музеи, за да имат възможност младежите да се докоснат до културата и традициите на съответната държава.

По време на срещата еврокомисарят постави и въпроса за цифровите умения, тъй като в ЕС след година 90% от работните места ще ги изискват, а сега само 44% от европейците признавали, че ги притежават. Габриел призова учениците за по-активно включване в Европейската седмица на програмирането, в чието последно издание е имало 616 събития у нас.