По данни на синдикатите ваксинираните учители са 41%, 20 на сто са категорични, че няма да се имунизират

39 паралелки от училища в Пловдив се обучават от разстояние в електронна среда, тъй като са карантинирани. Миналата седмица техният брой е бил 25, показват данните на Регионалното управление на образованието, което прави съпоставка всеки вторник.

Към момента общият брой на учениците, които водят онлайн занятия, е 1117.  За сравнение предходната седмица те са били 745. Родителите, подали заявление децата им да се обучават виртуално, са едва 24.

Налице е ясно изразена тенденция към повишаване на броя на карантинираните паралелки в Пловдив, но точно обратното е в малките общини. Миналата седмица паралелките под карантина в Асеновград са били 7, сега са 3. В Раковски към момента само една е в ОРЕС, за сравнение през предходната седмица са били 6.

Появяват се обаче и нови случаи в общини като Сопот и “Марица”, където миналата седмица е нямало карантинирани. Според актуалните данни на РУО нито една паралелка не се обучава виртуално в общините Първомай, Хисар, Стамболийски, Садово и “Родопи”.

Справката за изминалото денонощие показва, че в 14 нови училища са регистрирани 24 положителни случая. В 3 детски заведения са установени 4 новоинфектирани. Всички контактни са поставени под карантина.

От тази седмица присъствено се върнаха ПГТСТ „Гоце Делчев“ и ПГТ „Проф. Асен Златаров“, които предходната седемдневка бяха онлайн по заповед на министъра, заради ремонт на техните училища.

Превключване

Припомняме, че при наличие на единични случаи на заболели или карантинирани ученици, учители или други служители директорът на училището издава заповед за преминаване към електронно обучение на отделен ученик или паралелка. При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 и/или при брой заболели учители, който прави присъствения учебен процес невъзможен, директорът предлага на министъра на образованието и науката преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. Това става след решение или на педагогическия съвет, или на Регионалната здравна инспекция, или на областния кризисен щаб.

При изготвяне на предложението за ротация се спазва принципът в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заболели или контактни ученици. В общия случай занятия от дистанция се въвеждат най-напред за учениците в гимназиален етап с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация се включват учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) преминават в ОРЕС само в краен случай.

При тъмночервения сценарий – с поне 500 заболели на 100 000 души, всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.

Ваксинация

В навечерието на дебата за зелен сертификат, синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ направи допитване до своите членове. По последни данни 41% от учителите са ваксинирани, а 36 на сто заявяват, че имат антитела. 20% са категорично против ваксинацията, дори заради това да се наложи да загубят работните си места.

„Трудно би станала организацията на учебния процес, ако неимунизираните учители преподават онлайн, каквито предложения се обсъждаха. Дори е невъзможно. Какво правят сами децата в класната стая, ако учителят е онлайн от вкъщи. Безсмислено е да се иска сертификат за учителите, а децата да не бъдат тествани“, коментира за “Уча в Пловдив” синдикалният лидер Юлиян Петров.

Според новите мерки от учителите няма да се изисква зелен сертификат. Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занятия. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал, трябва да носят маски по време на престоя си в училище.