Докторантът д-р Петя Консулова направи първото представително проучване за тази възраст с ученици от четири гимназии под тепетата

zatlastyavane_deca_1

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат във все по-сериозен проблем не само за възрастните, но и за децата и юношите. Броят на хората със свръхтегло стремглаво се увеличава, като по данни на Световната здравна организация завишението е двойно за периода 1980-2015 година. В България последни данни от национално представително проучване на храненето на учениците  сочи, че 30 на сто от децата между 6 и 19 години са с наднормено тегло, а 12.7% от тях са със затлъстяване.

Какво е състоянието на юношите между 16 и 19 години в Пловдив изследва докторантът към Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Св. Георги“ д-р Петя Консулова. В представителното проучване, което е първото за тази възрастова група в града под тепетата, са обхванати общо 633 ученици – 343 момчета и 290 момичета от четири пловдивски училища – Търговска гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“ и Професионална гимназия по електротехника. Изследването e целта на дисертационния труд на д-р Консулова и направено е с информираното съгласие на родителите и с разрешението на Регионалното управление по образованието. Научен ръководител на д-р Консулова е проф. Мария Орбецова – началник на Клиниката по ендокринология, а научен консултант – доц. Нарцис Калева – специалист по детска ендокринология.

13055293_10206159416211038_564488854522697318_n

-Не е тайна, че на пръсти се броят децата и учениците, които се хранят здравословно. С какви въпроси ги  провокирахте, за да установите навиците им и дали са склонни към затлъстяване?

-Тегло при раждане, стресови ситуации на майката по време на бремеността. Дали самите деца страдат от някакви заболявания, защото евентуалният прием на лекарства може да доведе до повишаване на теглото. Интересувахме се и от родното място, защото е доказано е, че децата на село са с по-ниско тегло, тъй като се счита, че се хранят по-здравословно. Много важен въпрос, който даде сериозен резултат, е фамилната обремененост за затлъстяване, за високо кръвно налягане и захарен диабет при двата пола, а при момчетата – и за заболявания на щитовидната жлеза. Интересувахме се дали закусват сутрин, дали предпочитат фаст фууд храни, колко често употребяват плодове и зеленчуци, какъв е приемът на вода дневно, консумират ли алкохол над 50 мл и какво количество за седмица. Не на последно място бяха въпросите за двигателната им активност. Анкети попълваха всички 633 деца.

-Какво се оказа след обработка и анализ на данните?

-Доказа се, че децата, които спортуват, са с нормално телесно тегло. Тези, които са по-малко активни, са затлъстели. Противно на всеобщото схващане обаче установихме, че по-пълните пият повече вода. Доказа се,че децата, които не закусват сутрин са с с наднормено тегло спрямо закусващите. Също така установихме, че децата, които са се подлагали на хипокалорийна диета, са затлъстели. Предполагаме, че както при повечето хора, подложили се на хипокалорийни диети, е налице ‘’rebound’’ ефект с покачване на телесното тегло, понякога дори с повече килограми, отколкото са редуцирани. Нашите данни потвърждават препоръките да не се спазват нискокалорийни диети при подрастващите, което дори може да доведе до обратен ефект.

-Ако имаш неднормено тегло като дете, това за цял живот ли е?

– Несъмнена е връзката между детското затлъстяване и това при възрастните. Половината от хората със затлъстяване в детска възраст остават такива и по-късно, когато започват да се появяват неблагоприятните му последици. Не на последно място са и психологичните проблеми, които влошават качеството на живот на по-пълните още от детството. Безразборният хранителен прием е най-честата причина за затлъстяване. При децата това може да е следствие, както на повишен апетит, така и на прехранване. Решаваща е ролята на родителите за създаване на правилни навици. Прехранването от най-ранна възраст може да доведе до пренагласа на апетита към прием на по-големи количества храна, отколкото е необходимо. Детското затлъстяване нерядко се подминава като незначителен проблем. Родителите нямат адекватна преценка. 40% от децата на възраст от 6 до 12 години, които са възприемани като нормални на тегло, в действителност са наднормени и дори затлъстели.

Данните от национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010/2011 г.) показват, че 20 на сто консумират поне веднъж дневно сладкарски изделия (торти, сладкиши, баклави). Чипсът и снаксовете са любима храна на 12,8% от децата. Голям е броят на учениците, които си купуват енергийни напитки пет пъти седмично. Като друга причина за наднормено тегло и затлъстяване може да се посочи нередовното хранене. Рядкото и нерегулирано приемане на храна силно възбужда центъра на апетита, вследствие на което детето яде бързо и преяжда. Когато храната постъпва много бързо и в големи количества, няма достатъчно време да бъде сигнализиран центърът на апетита, в резултат чувството за ситост закъснява. Смята се, че при хранене на много дълги интервали се създават т.нар. къси обменни пътища, улесняващи складирането на излишната енергия в мастната тъкан.

При нашето проучване се оказа, че по-честият прием на храна е свързан с по-малък процент телесни мазнини. Това е важно и потвърждава предимствата на честото хранене с балансиран прием на храна, гарантиращ и по-равномерен енергоразход.

-Момчетата или момичетата са по-застрашени от затлъстяване?

-Около 15 на от изследваните юноши са с наднормено тегло/ затлъстяване. Според стандартите на Световната здравна организация за индекс на телесна маса от изследваните 633 ученика с нормално тегло са 534 (84.36%), с наднормено – 67 (10.58%), със затлъстяване – 32 (5.06%). При момичетата наднормено тегло се наблюдава при 6.17% , затлъстяване – при 48 на сто. При момчетата наднормено тегло се среща над два пъти по-често – в 14.87% , а затлъстяване – в 5.54%. Изводът е, че е налице относително високо разпространение на наднормено тегло и затлъстяване 15.64%. Момчетата са двукратно повече засегнати от момичетата (20.41% спрямо 10.65%).

-Какви са препоръките, които давате, за да се намали процентът на застрашените от затлъстяване?

-Ограничаване на високо калоричните храни, свеждане до минимум на газираните напитки, от 30 до 60 минути двигателна активност дневно, за да се предотврати епидемия от сърдечно-съдови заболявания в млада и зряла възраст. По-добре храната да се приготвя вкъщи, отколкото да се приемат тестени изделия, купени незнайно откъде в междучасието.

Преди да пристъпим към кръвните изследвания децата бяха измерени с биоимпедансен анализатор ‘’ТАНИТА”, който дава оценка на телесните пропорции. Предварително се измериха  обиколката на талията и ханша. Посредством оценихме вътрешните мазнини, телесните мазнини в килограми, съдържанието на вода в проценти и кг, мускулна маса в проценти и килограми, метаболитна възраст. Всеки ученик получи разпечатка от кантара с актуална информация за себе си.

Във втория етап на проучването изследвахме в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ ’’Св.Георги” 72 ученика, от които 21 с нормално тегло спрямо 51 наднормени и затлъстели в насока метаболитен синдром.  Независимо, че изследването приключи, аз и колегите ми от клиниката сме готови да съдействаме на всеки с проблем. По време на проучването консултирах десетки ученици и родители – някои взеха под внимание препоръките ми, други се отнесоха пренебрежително, но всичко е въпрос на личен избор.