23-годишният отличник от пловдивския филиал на Техническия университет Петя Тасева замени аудиторията с работилницата по полиграфия в гимназията

Триизмерни принтери от най-ново поколение попълниха учебните работилници на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. Тъй като през последното десетилетие индустрията на 3D принтиране преживява постоянен растеж и се използва все по-масово в промишлеността, училището решава да модернизира своите кабинети и кандидатства по проект за подкрепа на дуалната система на обучение.

„Получихме три принтера, които ще направят по-атрактивно обучението на учениците от специалностите „Интериорен дизайн“, „Полиграфия“,  „Мебелно производство“ и „Реставрация на стилни мебели и дограма“. Не по-малко важно е нашите възпитаници да бъдат в крак със съвременните производствени тенденции, за да се адаптират лесно към условията във фирмите, където стажуват и практикуват. За целта обучението трябва да се модернизира и да отговори на нуждите на бизнеса“, категоричен е директорът инж. Константин Костадинов.

С принтерите учениците правят проекти за обзавеждане на стаи, да проектират мебели, създават макети и изработват схеми. С огромен ентусиазъм новата придобивка е посрещната от бъдещите полиграфисти. Още повече, че преподавателят им по специалния предмет току-що излиза от аудиторията на пловдивския филиал на Техническия университет. 23-годишната Петя Тасева избрала да се посвети на учителската професия, след като миналата година завършва специалност „Полиграфия“. Дипломната й работа е на тема „Триизмерен печат“, а практическата част от разработката й включва изработване на преса за релефен печат върху визитни картички, която вече е факт и също ще влезе в роля при обучението на гимназистите. Първоначално Петя работи в рекламна агенция, но нейният професор я насочва към преподавателската работя и я препоръчва на училището.

Учениците й вече изработват предмети и елементи от пластмаса на основата на нишесте, която може да се рециклира.

Преди малко повече от година ПГ по дървообработване оборудва нова работилница с най-съвременните машини, закупени по швейцарския проект за въвеждане на дуалното обучение. Учениците вече са на „ти“ със CNC рутер за обработка на сложни изделия. Той представлява практично гравиращо устройство, като цялата изчислителна работа се извършва от компютър. Задвижването се осъществява по всички оси със стъпкови мотори, управлявани от микростъпкови контролери. Със средствата по проекта бяха закупени също компресор и спомагателни електрически инструменти.