Завършват строителството и басейна на СУ „Любен Каравелов“, 3 млн. лева от капиталовата програма отиват за ново детско заведение и ДГ „Майчина грижа“

22 милиона лева от бюджета на община Пловдив са предвидени за строителство на детски градини, а 5 милиона отиват за ремонти на детски заведения. Това обяви заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев на днешното обществено обсъждане на проектобюджета, което се проведе онлайн заради противоепидемичните мерки и се излъчи на живо на страницата на общината във фейсбук.

198 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на Пловдив, от тях държавният трансфер е 45 млн. лв. „Благодарение на тези средства ще бъде довършено строителството на двата футболни стадиона – „Христо Ботев“ и „Локомотив“, ще се изградят 7 детски градини и училища – в район „Южен“ за 6 групи, в район „Тракия“ за 8 групи, нова пристройка на ДЯ „Веселушка“ за 2 групи, ДГ „Буратино“ за допълнителни три групи и физкултурен салон, ДГ „Чучулига“ – с две групи и физкултурен салон. Планира се строителството на нова сграда на ОУ „Княз Александър I“, което обаче първо трябва да бъде съгласувано с НИНКН. В момента се подготвят документи и тръжни процедури, очаква се до края на годината да бъде избрана строителната фирма. Предстои и реконструкция на корпуса на СУ „Константин Величков“.

3 млн. лв. от капиталовата програма са отделени за нова детска градина на бул. „Александър Стамболийски“ и 1 млн. лв. – за ремонт на сградата на ДГ „Майчина грижа“.

Ще бъде завършено строителството на спортна зала с басейн на СУ „Любен Каравелов“ и реконструкцията на втората сграда на училището. Ще бъдат довършени ДГ „Перуника“ и новата детска градина на ул. „Богомил“.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов уточни, че строителството на новите обекти ще позволи разкриването на 33 нови групи и 800 нови места в детските градини. Проучване на неговия екип показва, че общият недостиг на места в детските ясли е 1000, двойно повече е в детските градини. Пловдив има нужда от три нови училища, за да се реши проблемът с двусменния режим.

По думите му акцент в общинската образователна програма продължава да бъде облагородяването на дворовете на детските градини и училищата, за което са отделени 400 000 лева. Училищата ще получават финансиране на проектен принцип. Очаква се да бъдат подкрепени 40 проекта.

Общината ще подпомага и дигитализацията на учебните заведения и използването на технологии.

50 000 за проектиране на но детска ясла поиска кметът на район “Северен” Стоян Алексиев. Тя трябва да покрие нуждите на живущите на бул. “България”, бул. “Васил Априлов” и бул. “Дунав”.