Експерименти, демонстрации и опити на щандовете на площад „Стефан Стамболов”, Медицинският университет с фотоизложба за българските лекари на фронтовата линия

Как се получава киселото мляко, защо хлябът не е плосък, кой ни разболява, кое налага да си мием ръцете добре и още много любопитни научни факти ще научат децата, които посетят щандовете на открито на площад „Стефан Стамболов” в Нощта на учените – 27 септември. Малките посетители ще пробват да изработят неврон с подръчни материали и да управляват боен робот. Учени геолози ще представят минерали, скали и модели на вулкани. Децата ще научат също какво представлява деменцията и болестта на Алцхаймер и ще се убедят, че физиката може да бъде забавна и полезна.

Фондация „Български архитектурен модернизъм“ организира разходка из центъра на Пловдив. Маршрутът на обиколката ще премине през емблематични примери за периода на българския архитектурен модернизъм. Началната точка е фонтаните пред общината в 19 часа.

Регионалният природонаучен музей ще покаже богатата си колекция от ценни видове препарирани животни и най-добрия аквариум в страната, дом на над 200 вида сладководни, морски риби и безгръбначни, с атрактивен терариум, където живеят екзотични земноводни и влечуги от цял свят. Посетителите ще имат възможност да разгледат колекцията от минерали и фосили, представящи геологичната и биологична история на страната, ще видят още най-дългата препарирана змия в Европа, колекцията „Най-големите насекоми в света“ и цялостно възстановен скелет на пещерна мечка.

Медицинският университет представя музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“ в Студентския информационен център. В аудиторния комплекс ще бъде подредена изложба „Лекари и художници – заедно“. Фотоизложба с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война под мотото „Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“ е другата изненада за Нощта на учените. Програмата на университета включва още концерт на студенти и преподаватели, както и кулинарен базар с активното участие на чуждестранните младежи, които се обучават във вуза.

Нощ на отворени врати обявява Институтът за зеленчукови култури „Марица”. Събитието е под мотото „Съхраненото многообразие при доматите” и предвижда посещение на експериментално поле с колекция от разнообразни диви и културни видове домати. Посетителите ще могат да дегустират различни видове домати. На специален щанд учени от института ще предложи забавни биологични експерименти за малчуганите, наблюдения под микроскоп на микроорганизми и насекоми.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология също ще отвори врати за посетители – изследователи, млади учени, студенти и  широка публика. Директорът доц. д-р Цанко Гечев ще сподели личния си опит като стипендиант по програма „Мария Кюри” и ще представи новите възможности за стипендии и за кариера в ЦРСББ.  Участие ще вземат и чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност  в Центъра – д-р Рамадос Данускоди (Индия) и д-р Суджит Неракъл („БиоАтлантис” – Ирландия).

Събитията от програмата на „Европейска нощ на учените” стартират на 26 септември в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, когато ще бъдат представени
победителите от фотоконкурса ”Моят град”. Постерите със снимките ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ. В импровизирано Арт кафе ще бъдат представени интервютата за  сборника „Хора на изкуството. Новото поколение“  и участниците в него.

На 26 септември от 18.00 часа малки художници и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници”.

Цялата програма на събитието може да видите тук: https://nauka.bg/night/programa/