Професионалната гимназия по дървообработване с отличие от МОН навръх 110-я си юбилей. Първият Пловдивски мострен панаир е в сградата на някогашното столарско училище

PGVAD-HristoBotev_sgrada

В далечната 1907 година при Пловдивската Търговско-индустриална камара се открива Столарско училище.  През 1931 година се полага основният камък на нова сграда, позната днес като Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. В нея се настанява училището, благодарение на баща и син Стефан и Обрейко Обрейкови.

През 1934 година  училището участва на първия Пловдивски мострен панаир, експониран в собствената му сграда. Две години по-късно печели златен медал на Международния Брюкселски панаир.

110-годишен юбилей ще отпразнува на 2 юни Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. След поредица инициативи от началото на годината, в деня на патрона си училището ще отбележи годишнината с концерт във Военния клуб и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев. В същия ден директорът инж. Константин Костадинов ще получи отличие от МОН. 34 от най-старите професионални гимназии в страната ще бъдат наградени от зам.-министър Таня Михайлов. Другите пловдивски училища са Търговската гимназия, „Ана Май” и селскостопанската гимназия в Садово.

DSC_0094

Гимназията по дървообработване може да се похвали с Първата ученическа кооперация „ПУМИК 2015“, която поставя началото на нов етап в подготовката и израстването на добри специалисти. Кооперацията приема поръчки за производство на мебели, фрезове, реставрация и изработка на музикални инструменти. Сред значимите поръчки на кооперацията са три църковни иконостаса. Гимназията обзаведе част от детските градини, които се обучават по метода „Монтесори”.

Тя бе и първото училище в страната, което започна самостоятелно дуално обучение, без да е подкрепено по проекти и с редовен прием. Тази година пък се включва по проекта „ДОМИНО”, също за дуално образование.

Гимназията е редовен участник на Панаира на занаятите, организират от Регионалната занаятчийска камара, на който ученици и учители представят свои изделия и участват в конкурси.

„Истината е, че кадрите в дървообработващия и мебелния бранш са дефицит. Бизнесът се нуждае от подобни специалисти и предлага работа още от училищната скамейка, само трябва да убедим децата и родителите, че си струва да заложат на тези перспективни професии”, коментира Костадинов.