Снимка: Фесбук Студентски съвет на ПУ

Органът за защита на общите интереси на студентите излезе с остра позиция преди изборите

Снимка: Фесбук Студентски съвет на ПУ

„Ректорското ръководство и, в частност ректорът, трябва да осъществяват дейността си, водени от три основни интереса, които една академична общност притежава – на обучаващите се, на обучаващите ги и престижа на университета“. Това се казва в позиция на Студентския съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, разпространена дни преди провеждането на Общото събрание за избор на нов ректор и Академичен състав на висшето училище на 22 май т.г.

В разпратеното до медиите прессъобщение се казва, че позицията на Студентския съвет е провокирана от опита да се опетни името на настоящото ръководство на университета и на определени кандидати за ректори, като едновременно с това се атакува престижът на висшето училище.

„За нас, студентите, най-важното при провеждане на избор на ректор е да бъдат представени кандидатури, чиито опит, реална дейност и новаторски виждания трябва да очертаят развитието на институцията през следващите 4 години. Кандидатурите трябва да ни провокират да се замислим за това, какво ще се промени в университета и какви са перспективите пред него за периода 2023 – 2027 г.“, заявяват от Студентския съвет. И добавят, че вместо да се представят идеи, концепции и реално осъществими цели, една седмица преди изборите за ректор са налице лични нападки, непроверени твърдения и опити за злепоставяне на настоящото ректорско ръководство, както и на университета като институция.

„Не разбираме какво провокира подобни действия и не искаме и да си представяме, какво би се случило, ако авторите на тези действия притежават власт в ръководството на любимия ни университет. Вероятно очакванията им са изборите да бъдат спечелени не по заслуги, изтъкване на лични качества и постижения, а в резултат на евентуални спекулации и негативен медиен отзвук, се казва в съобщението.

Общото събрание на студентите и докторантите на ПУ Паисий Хилендарски“ подкрепи кандидатурата на сегашния ректор проф. д-р Румен Младенов за втори мандат за периода 2023-2027 г. С мотива, че студентите винаги са имали свободата да осъществяват идеите си и да вземат решения без намеса и натиск от ръководството. Като изтъкват, че през годините са били изправени пред редица предизвикателства, проекти и инициативи – опитът спортната зала да се превърне в бежански лагер, организирането на  Start-up академия под патронажа на ректора, спортни празници и състезания, научни конференции, електронен достъп до информация за студентски права, в т.ч. кандидатстване за стипендии и общежития, регистрация за паркинг, плащане на семестриални такси, здравни осигуровки и др., студентите заявяват, че са се справили с тях с подкрепата на настоящия ректор.

Кой ще бъде начело на висшето училище през следващите четири години ще стане ясно на 22 май. Засега заявка са направили доц. Теодора Филипова от Юридическия факултет, доц. д-р Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки и досегашният ректор проф. д-р Румен Младенов, номиниран от Общите събрания на 5 факултета – Биологически, Химически, Философско-исторически, Педагогически, Физико-технологичен, на студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали.