Дистанционното обучение ще продължи до края на учебната година, но от образователното министерство вече работят по вариант онлайн уроците да продължат и след 15-ти септември при вторична вълна от коронавирус. Това е един от трите варианта, по който умуват експертите от ведомството, обясни министър Красимир Вълчев.

„Стартът на новата учебна година зависи от ситуацията. Ако тя е нормална, започваме присъствено, това е най-добрата форма на организация. Имаме още два варианта – за частично присъствено обучение, което ще го ще предложим при краен случай, защото ползите от него са спорни. Третият вариант е обучение в електронна среда, но при по-добра организация”, каза той.

Според Вълчев ако дистанционното обучение продължи и през новата учебна година, организацията се очаква да бъде по-добра, тъй като от МОН вече ще разполагат с анализ на предходната.

„Това означава по-добре съобразени с всички деца и учители седмични разписани, да знаят от колко до колко има часове, по-голяма част от тях да учат синхронно във виртуални класни стаи, да се ползват най-добрите платформи и една паралелка да не ползва множество такива”, обясни просветният министър.