Всеки трети е с оценка над 4.50, обяви зам.-ректорът по учебната дейност на университета проф. Мария Куклева

По-малко двойки в сравнение с миналата година отчита Медицинският университет след края на проверката на изпитния тест. 22 на сто са скъсани по химия, а слабите оценки по биология са 18%, обяви зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева. От миналата година кандидат-студентите решават тестове с въпроси от двата предмета, но тази за първи път ги получиха едновременно и сами преценяваха за кой колко време да отделят.

След края на четиричасовия изпит обаче се появи брожение с упрек за тихомълком сменен формат по биология, в който липсвали отворени въпроси.  Младежи заявиха, че са включени задания върху неизучаван материал. Според тях било нередно да липсват четири от осемте компонента в примерните тестове в сборниците за самоподготовка по биология.

„Не сме ги съборили с този тест. Който се е готвил сериозно, се е справил“, коментира проф. Куклева и посочи като аргумент факта, че всеки трети е получил оценка между 4.50 и 6.00. Пълните шестици по биология са 8, а по химия – 12.

Желаещите да учат медицина, стоматология и фармация са общо 1599, което е с 260 повече от миналата година. Приблизително еднакъв брой кандидати са посочили като първо желание една от трите специалности. Те ще се състезават за 150 бройки медицина държавна поръчка, 100 – стоматология и 90 фармация. Вузът е определил квота за мъже и жени – 50:50. Кандидат-студенти с бал под 24 обаче ще остават под чертата.

В късния следобед днес всеки може да провери разултатите си в електронната система, а утре в Студентския информационен център и писмените си работи.

Първото класиране ще бъде обявено на 14 юли, а от 17 юли започва записването на приетите.