11948__

110 студенти, лекари, медсестри и лаборанти се включиха в двудневно обучение, организирано от Медицинския университет по превенция на СПИН. Семинарът се реализира по национална програма на Здравното министерство, а лектори са водещи специалисти от университета.

Всеки четвърти от новозаразените с вируса на СПИН е под 29 години. Статистиката за първото полугодие на годината показва 1943 официално регистрирани. Според ръководителя на катедрата по епидемиология в университета проф. Йорданка Стоилова обаче, те са поне три пъти повече. Новорегистрираните са 113, като 90 на сто са се заразили по сексуален път,обясни шефката на катедрата по микробиология и имунология в Медицинския университет проф. Мариана Мурджева. Половината от тях са хетеросексуални, а 42 на сто казват, че имат бисексуални връзки.

Специалистите посочват, че безразборните полови контакти са основната причина за заразяването, а на следващо място е венозната наркомания. 80 на сто от болните са мъже. От новорегистрирани 181 за 2013 година, представителите на силния пол се оказват 140.

“Броят на болните в страната се увеличава, но не с много, затова превенцията е много важна. За  медицинския персонал също има голям професионален риск. У нас няма заразен медик, има специалисти, които са се уболи, напръскали са се с кръв и телесни течности, но спрямо тях е била приложена профилактика”, обяснява проф. Стоилова. Целта на обучението е да се дадат актуални данни за ХИВ/СПИН и да се обучат студенти и работещи медици, които са потенциално застрашени, как да се предпазват.