70-годишната бивша счетоводителка от Дом „Василий Велики” показа на децата обичая за Бабинден

Всеки петък малчуганите от детска градина „Валентина“ от рано сутринта започват да питат кога ще дойде баба Еми. Хлапетата нямат търпение да прегърнат възрастната жена в очакване да чуят от нея поредната приказка. 70-годишната дама всъщност е един от обитателите на Дома за възрастни хора „Василий Велики“ и веднъж седмично чете интересни истории в детската градина в съседство.

„Бабо, ела да те прегърна”, втурва се към нея 5-годишната Ради от трета група и се гушва при възрастната жена. Малката красавица е сред най-нетърпеливите да седне на столчето и да чуе как артистично разиграва героите от приказката баба Еми. Признава, че много я обича, защото нейната баба била на село и не се виждали толкова често. Близо месец е минал от предишната среща на Еми и хлапетата и те се надпреварват да разкажат какви подаръци са получили за празниците. Понеже в неделя е Бабинден,  те я посрещнаха с песен за празника. Възрастната жена им разказа как в миналото нямало болници и трябвало опитни баби да помагат на майките да родят вкъщи. С шарена кърпа на главата и престилка през кръста, баба Еми пресъздаде някогашния обичай с една от куклите от къта за играчки.

„Искаме си приказката“, казаха в един глас децата и последва историята за заека и костенурката. Учителките уточниха, че няма опасност някоя да се повтори, тъй като децата добре помнели вече разказаното и я поправяли, ако започне позната приказка.

„Явно, че бабите им липсват. Родителите са много ангажирани и не отделят достатъчно време на децата, а това е толкова нужно. Като дойдох тук разбрах колко е важно да усещат внимание от страна на възрастните. Толкова ми е радостно, че ме чакат, тези деца осмислят деня ми”, не крие възрастната жена.

Преди година тя и съпругът й се озовават в дома, след като децата им се пръснали в различни краища на света. Синът е в Англия, дъщерята живее в Белгия, а един от внуците е в САЩ. Има и трима правнуци. Утехата й е, че редовно се чуват по вайбър и скайп. Ходила им и на гости, но предпочела да се прибере у дома.

„Така се стекоха обстоятелствата, че се озовахме с мъжа ми в дома. Щастлива съм, нищо не ми липсва. Мечтая си децата ми да са живи и здрави, а заръката към внуците и правнуците е да не забравят родителите си”, казва Еми.

Идеята за четенето на приказки в детските градини дошла от фондация „Поколения заедно“. Всяка събота  по десетина момичета и момчета идвали в дома, за да се разговорят с възрастните хора. По тяхно предложение Еми започнала да чете приказки първо в детска градина „Зорница”, а сега и във „Валентина”.

След като прочита приказката и за Спящата красавица в трета подготвителна, баба Еми започва обиколка из останалите групи в градината. Този път навсякъде я очаква почерпка, тъй като децата са организирали празник за 21 февруари и са поканили на гости своите баби. Които, естествено, пристигнаха с погачи, кексове и купища сладки. Подгответата от група „Слънце” им показаха, че могат да шият копче, което се оказа окото на Ежко Бежко, а от група „Пипи” ги изненадаха с ръчно рисувани свещници. Модерните баби запечатаха щастливата среща със смартфоните си.