Ученици, които публикуват видеоклипове в социалните мрежи и подиграващи се на съучениците си по време на учебните часове, ще бъдат наказвани с изключване от училище. Решението е на гръцкото министерство на образованието.

Това е най-тежката санкция, като целта е да се наложи забраната за мобилни телефони в гръцките училища, определена със заповед, която се спазва от много малко ученици. Наличието на мобилен телефон в класната стая или наоколо разсейва ученика, категорични са от министерството. Освен това се превръща в основно средство за дигитален училищен тормоз.

Имайки предвид европейските практики, като например действащата система в Дания, образователното ведомство ще изготви „наказателен протокол“, целящ забрана за употреба на мобилни телефони в училищата. Всяко нарушение ще отговаря на конкретно наказание. Целта е да се улеснят учителите, които от една страна трябва да се справят с поведението на тийнейджърите, а от друга – с натиска на родителите.

Учениците ще бъдат задължени да предават устройствата в училище ежедневно в началото на учебните занятия. Ако в ученик бъде открит мобилен си телефон в класната стая, ще бъде отстраняван от час, а в случай на рецидив – за един ден. С преместване ще бъде наказан всеки, който публикува видеоклипове, излагащи или осмиващи съученици по време на учебните часове.

Забраната учениците да носят мобилните телефони със себе си през цялото учебно време се счита за наложителна, тъй като е често срещано явление децата да публикуват видеоклипове на свои съученици в социалните мрежи, за да им се подиграват.

Според проучване един на всеки трима ученици се разсейва от телефоните в училище, а 25% са разсеяни, когато техните съученици използват телефони по време на час.

През февруари т.г. правителството на Великобритания потвърди плановете да забрани употребата на мобилните телефони в училище. Забраната ще засегне не само учениците, а и учителите. С цел по-лесното влизане в сила на новия план бяха пуснати и насоки към директорите.

Насоките не са закон и не са задължителни (засега) и предлагат на училищата различни начини за прилагане на забраната. Като се започне от заповед да се оставят всички телефони у дома и се стигне до предаването им при идване в училището или съхраняването им в недостъпни шкафчета. Сред опциите има и такава учениците да държат в себе си телефоните, при условие че устройствата са на тих режим и не бъдат използвани.

Според британския комуникационен регулатор Ofcom 97% от децата във Великобритания получават телефон преди 12-годишна възраст. Тази масовост на телефоните поражда редица опасения. Най-безобидните са свързани с разсейване и липса на концентрация, най-сериозните – с увеличената възможност за тормоз или друг социален натиск.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.