Иванка Киркова се връща като началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. Решението на Върховният административен съд, което излезе днес, е окончателно, така че тя може отново да заеме ръководния пост. В срок от 14 дни тя трябва да заяви пред МОН дали иска да заеме отново позицията. От март тази година до момента тя е зам.-директор в ПГ по туризъм „Проф. Асен Златаров“.

„Справедливостта бавно, трудно, но сигурно отново се върна при мен!“, написа във фейсбук профила си Киркова и благодари на семейството и адвоката си за подкрепата. И отправя музикален поздрав – „Алилуя“ – интерпретация на Бон Джоуви.

През април миналата година Киркова бе възстановена като началник на Регионалното управление на образованието. След като Върховният административен съд отмени заповедта й за уволнение от 5 юли 2021 година, тя бе възстановена на ръководния пост. В същия ден обаче, освен заповед за връщането й на длъжността „началник“, тя получи и втора – че от 29 април се прекратяват трудовите й правоотношения. Мотивът е, че не притежава нужните за поста дигитални компетентности.

Според съда хронологията на издаваните заповеди и резултатът от съдебното им обжалване сочат единствен извод за целенасочени действия от страна на органа по назначаване и прекратяване на служебното правоотношение на служителката, независимо от наличието или не на законово правно основание за това“.

Решението все още не е публично достъпно в системата на ВАС.