Стотици пловдивчани пяха с 300 хористи, събитието бе записано с дрон

DSCF8483

Стотици пловдивчани пяха химна на града, “Питат ли ме дей зората” и “Върви, народе възродени” заедно с  300 хористи от 10 представителни състава на стълбите на Каменица на Главната.

Пространството около паметника на Мильо буквално бе почерняло от хора – не само родители, близки и приятели на хористите, но и случайни минувачи се включиха във всеобщия музикален празник . Сълзи на радост и гордост блеснаха в очите на мнозина по време на вдъхновените изпълнения по случай Деня на първоучителите Кирил и Методий. Вълнуващото събитие, което предизвика бурни овации сред множеството, бе записано с дрон.

„Това са песните, без които не можем за празника, в който почитаме Светите братя”, каза доайенът на пловдивските диригенти проф. Златина Делирадева, която дирижира хористите. Тя приела с радост предложението на кмета на район „Централен” Георги Стаменов за масовото изпълнение. Поводът е 120-та годишнина от основаване на хоровото движение в Пловдив.

DSCF8482

Гласове извисиха Певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ с диригент Цветан Цветков, хор “Детска китка ” – диригент Яна Делирадева, Хор на пловдивските момчета и Мъжки хор при хорова школа “Стефка Благоева ” – диригент Милка Толедова, Дамски хор “Тримонциум” – диригент Ваня Атанасова, Камерен хор “Иван Спасов ” – диригент Гергана Люцканова, хор “Евмолпея” – диригент Рада Славинска, детски хор “Омайниче” – диригент Таня Орманова, хористите на Музикалното училище както и Народен хор към АМТИИ и Хорът на ансамбъл „Тракия“.

На скандиранията за още, изпълнителите отвърнаха с мощни възгласи: “Пловдив, Пловдив”.

Вдъхновен от емоционалното събитие, бившият ректор на АМТИИ проф. Анастас Славчев направи предложение събитието да се случва всяка година на 11 май.

„Хоровото изкуство има бъдеще, но смятам, че се нуждае от промяна. И тя вече започна – пеенето не е така статично, вкарват се хореографски елементи. Освен класика и фолклорни обработки, се стремим да добавим западноевропейска и руска музика, за да привлечем младите хора”, обяснява проф. Делирадева, която има 49 творчески години зад гърба си.

DSCF8486