Условията се запазват за кандидатите през 2019-2020 или 2020-2021 академична година, дори страната на излезе от ЕС, стана ясно на изложение „Европейско образование за успешна кариера”

Холандия се възползва от излизането на Великобритания от ЕС, за да привлече повече европейски студенти

Решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз не води до никакви непосредствени промени по отношение на статута на студентите от ЕС на Острова. Или поне за тези, които кандидатстват в университети през 2019-2020 или 2020-2021 академична година. Те ще продължават да ползват статут на местни студенти по отношение на таксите за обучение, което означава, че ще заплащат същите като тези на кандидатите от Великобритания. В момента тарифата за младежите от Европа е еднаква с тази на британските, като на година следването им излиза  9000 паунда. Това стана ясно днес на изложението „Европейско образование за успешна кариера” в хотел „Империал”. Университети от Великобритания, Холандия, Полша и България предложиха актуални бакалавърски и магистърски програми.

Великобритания все още е най-предпочитаната дестинация, категорична е Елизабет Тончева  от консулатнтна фирма „Едланта”. Студентите, които вече са започнали своето обучение, имат гаранция запазване на статута за пълния срок на обучение, дори и в случаите, в които то приключва, след като страната напусне Европейския съюз.

За настоящите студенти от ЕС и тези, чието обучение започва през 2019-2020 академична година, няма да има никакви промени по отношение на достъпа до заеми. Тази гаранция се отнася за целия период на обучението, при  излизане на Великобритания от ЕС.

С всяка изминала година пада възрастовата граница, в която учениците започват да се интересуват къде е най-удачно да продължат обучението си, когато се дипломират. На изложението днес можеха да се видят и 8-класници. Александър от Френската гимназия е в 9 клас, но имал изявен интерес към геологията, затова бе дошъл с майка си, за да види кои задгранични университети предлагат обучение по тази специалност.

Образователните експерти посочват, че през последната година се наблюдава доста силен интерес към Австрия и Германия, които предлагат все повече програми на английски език и практически ориентирано образование. Българските студенти с високо ниво на владеене на немски и с отлични дипломи избират медицина или стоматология в Германия. Инженерните науки и архитектурата също са сред предпочитаните специалности там. Въпреки че доста университети в Австрия са въвели приемен изпит по специалността, ръстът на желаещи да учат в страната се увеличава. 100% от българските кандидати, чиито документи тази година са минали през „Едланта”, са били приети с инженерни и технически специалности. Икономическите продължават да са безспорен лидер по популярност, избирани от всеки трети.

Холандия също е сред държавите, набиращи сериозна скорост, която се възползва от неяснотите около Брекзит, за да привлече още повече европейски студенти. Таксата за обучение е 2000 лева, но за първокурсниците тази година тя е намалена наполовина. Вероятно догодина правителството ще вземе същото решение като реверанс към избралите да се обучават в страната, предполага Елизабет Тончева. Сред най-привлекателните специалности са инженерните, международен бизнес и мениджмънт, туризъм и хотелиерство. Месечната издръжка варира между 800 и 1000 евро, което включва и настаняването. Малко университети предлагат общежития, но пък има фирми, предлагащи студентско настаняване.

Експертите съветваха зрелостниците, че сега е подходящият момент за подготовка на документите за участие в приемната кампания за следващата учебна година. Кандидатстването може да се извършва в периода от септември до юли, в зависимост от страната.

На въпроси, свързани с езиковата подготовка и сертификатите, необходими за кандидатстване в чужбина, отговаряха образователните експерти от LES. Пловдивското езиково училище за поредна година получи сертификат от Кеймбридж за официален подготвителен център за английска езикова квалификация.

„Повече от 10 години подготвяме успешно кандидат-студенти за чужбина, като ги насочваме кой е подходящият езиков сертификат, изискван от съответния университет. Нашият съвет е да започнат подготовката си в 8 или 9 клас. Най-удачното време да се явят на изпит е в началото на 11 клас”, коментира управителят Огнян Огнянов. LES е регистрирано училище към UCAS – унифицираната система за кандидатстване в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.