2110945458

Външно оценяване по функционална грамотност ще се проведе в 14 училища на Пловдивска област на 30 ноември. Тестът е в рамките на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и ще провери знанията на деветокласниците. От Регионалното управление по образованието са подбрали 9 пловдивскки училища – ЕГ “Пловдив”, Национална художествена гимназия, Национална търговска гимназия, Математическа гимназия, професионалните гимназии по строителство и по туризъм, СУ “П. Яворов”, СУ “П. Хилендарски” и СУ “Н. Геров”. Във външното оценяване са включени и три карловски училища – СУ “В. Левски”, СУ “Хр. Проданов” и Професионалната гимназия по жп транспорт.  В Асеновград проверката ще обхване учениците от СУ “Кирил и Методий”, тест ще решават и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен.

В комисията за проверка са включени преподаватели по български език на 9 клас. Резултатите ще бъдат дадени за анализ в Центъра за оценка на качеството към МОН.

Не е тайна, че България е на едно от последните места по функционална грамотност в международното изследване PISA. Според определението на ЮНЕСКО, функционално грамотен е този, който може да участва в дейности, в които грамотността е условие за ефективно функциониране на неговата общност и която му дава възможност да ползва четенето, писането и смятането за своето усъвършенстване и за развитие.